Volledig scherm
Logo van Samenstichting Oud Gastel © Samenstichting

De trots van Oud Gastel vertaalt zich in oprichting Samenstichting

OUD GASTEL - Waar Stampersgat al dertig jaar over een Samenstichting beschikt, krijgt Oud Gastel er nu ook één. Dinsdag ondertekenen het nieuwe stichtingsbestuur een convenant met de gemeente Halderberge. Daarmee is de Samenstichting Oud Gastel officieel een feit.

 Ook Hoeven kreeg enkele jaren terug een eigen dorpsraad, die vrij snel de naam Samenstichting overnam. In Stampersgat kwam het initiatief al begin jaren tachtig. Het dorp maakte toen deel uit van de gemeente Oud- en Nieuw Gastel. Een aantal ingezeten vond dat de aandacht te veel naar Gastel uitging en te weinig naar Stampersgat. Toen steeds meer voorzieningen dreigden te verdwijnen uit Stampersgat werd 1992 uitgeroepen tot jaar van de leefbaarheid.

Dorp bruist

Volgens initiatiefnemer Karel Bartelen is de Gastelse Samenstichting niet ontstaan uit onvrede over het gemeentelijk beleid als zou Oud Gastel te weinig aandacht krijgen. ,,Het was op de bijeenkomst met het college eerder dit jaar dat veel dorpsbewoners juist trots zijn op hun dorp. Het verenigingsleven bruist, mensen wonen er graag. Een mooie start als Samenstichting met uiteraard de bedoeling die trots te behouden. En eventuele knelpunten zijn er om opgelost te worden‘’, zei Bartel een paar maanden geleden al toen de Samenstichting al meer vorm kreeg.

Bartelen had vrij snel een aantal mensen om zich heen verzameld. Johan Wagenmakers, Harry de Jong, Alwie van Hooijdonk, Annette Akkermans en Corina Postmus hebben ja gezegd tegen een rol in de dorpsorganisatie. Zij maken geen deel uit van een politieke partij uit de gemeenteraad. Inmiddels zijn er nog enkele mensen bij gekomen. Dinsdagavond wordt de volledige Samenstichting Oud Gastel gepresenteerd. 

Voor zover de agenda's het toelaten is ook het volledige college bij de ondertekening aanwezig. Het officiële moment is om 19 uur in café Onder de Toren op de Markt in Oud Gastel. Het gemeentebestuur is blij met inmiddels een derde Samenstichting. Feitelijk een vierde, want de wijk Pagnevaart heeft ook een belangenorganisatie in het leven geroepen. In de toekomst wil het college ook Bosschenhoofd ondersteunen bij dergelijke initiatieven al moeten die te allen tijde spontaan ontstaan.