Volledig scherm
Gidsen van de kapel Piet Peeters, Mark Buys en Pim Wilde met de 'zoen van Buys' en de kast met bakvormen, verpakkingsmateriaal, gadgets en foto's. © peter van trijen/pix4profs

De zoenen van Buys vervullen Oudenbosch nog steeds met trots

OUDENBOSCH - Als Oudenbosch geen basiliek zou hebben, was het stadje wellicht vooral bekend geworden om de negerzoen, Buys zoenen tegenwoordig. De naam mag dan ter discussie hebben gestaan, in Oudenbosch zijn ze nog altijd trots op de lekkernij. In de kapel van Saint Louis is de komende maanden een kleine expositie te zien van het bijzondere familiebedrijf.

In een originele kast uit de toenmalige directiekamer van de broodfabriek zijn bakvormen, en het bekende gele verpakkingsmateriaal te zien. Alles beschikbaar gesteld door nazaten van de ondernemersfamilie Buys, die vorig weekeind al bijeen kwamen in de kapel. Pim Wilde en Mark Buijs (geen familie) gidsen van Saint Louis vulden de kast verder aan met oude foto's uit de 127-jarige geschiedenis van Buys. 

Volledig scherm
In de fabriek aan de Lollestraat © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis

In 1891 kocht Bernardus Buijs (later met i-grec vanwege internationale export van 'Angel Kisses') een bestaande bakkerswinkel aan de Markt in Oudenbosch recht tegenover het jongensinternaat Saint Louis. De broeders van Saint Louis waren aanvankelijk zelfvoorzienend, maar in 1923 stopten ze met zelf brood bakken. Jacques Buijs, tweede generatie werd leverancier van het dagelijks brood. Op Saint Louis ging het dan al gauw om 400 leerlingen en 125 broeders. In die tijd nam hij ook broodfabriek De Voorzorg in de Lollestraat over en rolde een nog onbekende delicatesse van schuim, eiwit en dun laagje chocolade uit de fabriek. Via Oudenbosch maakte Nederland in de jaren twintig kennis met de negerzoen. 

Het bezorgde Buys nationale faam. Miljoenen zijn er jaarlijks gemaakt en voorzichtig verplakt in de al even befaamde gele doosjes. Op het hoogtepunt liefst 350.000 zoenen per dag. De busjes reden vanuit Oudenbosch het hele land in. Ooit was er zelfs een fanclub met negerzoenenblad. ,,Bovenal verschafte bakker Buys werk aan zeker 70 man uit Oudenbosch. Een groot werkgever, ook voor lager geschoold personeel'', zegt Mark Buijs, ,,Alle verenigingen in Oudenbosch konden op zijn warme belangstelling rekenen. Daarmee vergrootte de firma haar naamsbekendheid.''

Volledig scherm
Eerste foto uit bakkerij met links Bernard Buijs en rechts zoon Jacques Buijs (1915). © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis

Vier generaties Buys gaven leiding aan het bedrijf. Van Bernard op zoon Jacques op kleinzoon Bernard op achterkleinzoon Jacques. ,,In voornamen waren ze niet zo origineel.'' lacht Pim Wilde. Buys trok in 2003 weg uit Oudenbosch om in Tilburg de Banketgroep verder uit de bouwen. De naam blijft voortleven in de omzetting van negerzoenen in Buys Zoenen nog steeds naar het oude recept van Bernard.

De overlevering zegt dat je bij het eten van een negerzoen bruine lippen krijgt en als je daarmee iemand een kus geeft, is dat de kus van een neger. Uiteraard kunnen bezoekers van de expositie de lekkernij zelf proeven. Zolang de voorraad strekt.

Openingstijden: elke zondagmiddag en woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur. Toegang gratis.

Volledig scherm
Pand bakkerswinkel Markt © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis
Volledig scherm
De vroegste foto van de bereiding van negerzoenen, jaren twintig © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis
Volledig scherm
Voorzichtig inpakken van negerzoenen © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis
Volledig scherm
350.000 negerzoenen dagelijks © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis
Volledig scherm
Broodfiets © Collectie: familie Buys, gidsen van Saint Louis
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement