Kapitein-luitenant ter zee Will Meurer, uit Stampersgat.
Volledig scherm
PREMIUM
Kapitein-luitenant ter zee Will Meurer, uit Stampersgat. © Hans Broekhuizen

Deze bom-expert uit Stampersgat maakte talloze dodelijke explosieven onschadelijk

STAMPERSGAT - Einde missie. Will Meurer, bom-expert van de Nederlandse marine, wordt pensionado. Tijdens zijn gevaarlijke internationale carrière maakte Meurer talloze dodelijke explosieven onschadelijk.

Grote vent, korte broek, blote voeten. Kapitein-Luitenant ter Zee Meurer met een mok koffie en een worstenbroodje achter de dijkwoning in Stampersgat.

Quote

De allermooi­ste baan ter wereld

Will Meurer

Pas geleden woonde hij met partner Ingrid - ze hebben geen kinderen - nog vijftien hoog op Manhattan. Daar werkte de West-Brabander bij de Verenigde Naties samen met een Amerikaan en een Duitser aan een internationale lijst bindende afspraken voor explosieven-opruiming tijdens missies om de veiligheid te bewaren.  De do's en don'ts, hoe je zonder kleerscheuren niet alleen bommen uitschakelt, maar ook de militante organisaties die ze leggen. Maar daarover straks meer.

Dit voorjaar nog werkte explosieven-expert kapitein-luitenant ter zee Will Meurer op uitleenbasis voor de Verenigde Naties op het hoofdkantoor in Manhattan, New York City. In zijn handen een voorbeeld van een geïmproviseerd explosief: een emmertje springstof met een ‘crush wire’ van aan elkaar geknoopte schakelaartjes die de home-made-bomb afvuren als je er op stapt.
Volledig scherm
Dit voorjaar nog werkte explosieven-expert kapitein-luitenant ter zee Will Meurer op uitleenbasis voor de Verenigde Naties op het hoofdkantoor in Manhattan, New York City. In zijn handen een voorbeeld van een geïmproviseerd explosief: een emmertje springstof met een ‘crush wire’ van aan elkaar geknoopte schakelaartjes die de home-made-bomb afvuren als je er op stapt. © Maartje Roos, in opdracht ministerie van Defensie