Volledig scherm
Edwin Brosens uit Sprundel bij zijn microscoop waarmee hij sluipwespen bestudeert. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Deze Sprundelaar vindt nieuwe sluipwesp op Oude Buisse Heide: javra opica

SPRUNDEL - Edwin Brosens uit Sprundel heeft sluipwesp Javra opica gesignaleerd in de Oude Buisse Heide, die tot nu toe alleen in Italië en Duitsland is waargenomen. 

Het betekent dat het goed gaat met dat natuurgebied bij Achtmaal, want de sluipwespen zijn een graadmeter voor de kwaliteit van de natuur. 

Volledig scherm
De Javra opica die Edwin Brosens uit Sprundel op de Oude Buisse Heide in Achtmaal aantrof, de eerste in Nederland. © onbekend

Ongeveer een kwart van alle insecten die in Nederland voorkomen zijn sluipwespen. Een vrouwelijk exemplaar kan haar eieren in een rups of larve van andere insecten leggen en dat parasiterende element, vindt Brosens machtig interessant. 

Sluipwesp eet gastheer van binnenuit op

,,Wanneer de rups of larve is volgroeid eet de sluipwesp zijn gastheer van binnenuit op. Klinkt akelig, maar voor de natuur is dat erg nuttig, want zo ontstaat een natuurlijk evenwicht.”

Edwin is zijn leven lang in insecten geïnteresseerd

Edwin Brosens is fotograaf van beroep en al heel zijn leven in de insectenwereld geïnteresseerd. De afgelopen zes jaar heeft hij zich gespecialiseerd in sluipwespen. Zijn collectie omvat 10.000 exemplaren, zo'n 400 soorten, opgeborgen in een speciale kast met tig schuifladen, allemaal vol met spelden waar de wespen worden opgeprikt. 

Volledig scherm
Sfeerfoto van de Oude Buisse Heide waar Edwin Brosens zijn bijzondere sluipwesp aantrof in de insectenfles bij een insectenvangnet. © Riet Pijnappels/ Ed Michels

,,Veel mensen vinden vlinders mooier, maar het parasiterende systeem van de sluipwespen, wat ze allemaal doen en de variatie in soorten, vind ik erg boeiend.”

Quote

Veel mensen vinden vlinders mooier, maar mij boeit het systeem van de sluipwesp met al die kleine onderdeel­tjes enorm

Edwin Brosens, Sluipwespspecialist

Toen de Sprundelaar de insectenverzamelfles die hij op de Buisse Heide had geplaatst, thuis bestudeerde en de afwijkende sluipwesp aantrof, maakt hij bijna een sprongetje van blijdschap. ,,Ja, dat geeft wel een bepaalde kick als je iets ontdekt. Van die mooie gekleurde vleugeltjes, al die onderdeeltjes in zo'n klein beestje.” 

Oostenrijkse expert bevestigt vondst

Wetenschapper Martin Schwartz van het Oberösterreichische Landesmuseen Austria heeft bevestigd dat het om een Javra optica is. Hij wordt gezien als een specialist op het gebied sluipwespen en dan speciaal de opicafamilie.

Natuurmonumenten doet nader onderzoek 

Natuurmonumenten doet samen met vrijwilligers nader onderzoek naar de insecten op de Oude Buisse Heide. Waarom deze specifieke sluipwesp precies daar te vinden, is een van de nog te beantwoorden vragen. 

Volledig scherm
Edwin Brosens uit Sprundel met de piepkleine sluipwesp Javra opica, uniek in Nederland. Hij heeft meer dan vierhonderd soorten verzameld. Ze worden bevestigd aan een speld. © Florence Imandt