Dit was het Roosendaalse nieuws dat journalist Alfred de Bruin het meest bijblijft

TERUGBLIKOnze verslaggevers lopen stad en dorp af om u het laatste nieuws te brengen. Hoe ervaren journalisten dat? Vandaag blikt Alfred de Bruin terug op het nieuws van 2018 uit Roosendaal dat hem het meest is bijgebleven. 

Noortje van Lith voert actie tegen wetsvoorstel loondispensatie

Volledig scherm
Noortje van Lith in Den Haag voor debat over loondispensatie in Tweede Kamer. © Fotomontage Alfred de Bruin / ANP

Nog nooit heeft een stukje van mijn hand zoveel impact gehad. Hoe een Roosendaalse vrouw (21) met een beperking een plan van de regering van tafel weet te krijgen. Ik kende Noortje van Lith via een les die ik gaf op de Mytylschool. Ze schreef begin april een indrukwekkende brief aan minister-president Rutte over de plannen om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen.

Volledig scherm
Alfred de Bruin © BN DeStem

Ik schreef er een kort stuk over voor de zaterdagkrant. Het artikel werd in het weekend door andere kranten overgenomen, ontzettend veel gelezen en gedeeld op sociale media. Het gaat helemaal los als er een tweet van Rutte volgt en Noortje maandag bij Pauw op televisie komt. Mede door alle aandacht voor Noortje en 40.000 handtekeningen komt er een debat in de Tweede Kamer. Samen met haar ouders ben ik met Noortje bij het debat, waar ze veel complimenten krijgt van de oppositie en de staatssecretaris voor haar inzet.

In september maakt het kabinet bekend dat het voorstel van de baan is en de staatssecretaris met een nieuw plan komt. Noortje is euforisch maar voert ook actie tegen de nieuwe plannen. Ze heeft weer een brief aan Rutte geschreven en is weer een petitie gestart. Noortje hoopt de 40.000 handtekeningen te halen in 2019 en de petitie aan te bieden aan de Kamer. 

Storm raast over Roosendaal

Een valwind overvalt op donderdag 26 juli van dit jaar een deel van Roosendaal, Rucphen en Halderberge. Ik woon zelf in Kortendijk en krijg het natuurgeweld zo’n twintig minuten op mijn dak. Enorme hagelstenen teisteren de lichtkoepel en ik ben bang dat die het gaat begeven.

De daken kunnen het vele water niet aan. Bijna alle buren zijn binnen aan het dweilen, maar bij mij blijft het gelukkig droog. Ik controleer het huis van twee buren die net op vakantie naar Spanje zijn vertrokken. Ze hebben ook geluk: geen water binnen. Iedereen helpt elkaar.

Volledig scherm
Het noodweer boven Roosendaal, gefotografeerd vanuit Nispen is goed te zien dat maar een klein gedeelte Langdonk, Kortendijk en Philipswijk geraakt werd door de storm. © E. J. Heijnen

De volgende morgen is de gemeente druk bezig met opruimen. Overal hoor je het geluid van zagen. Meer dan 360 bomen zijn omgegaan in de storm. De gemeente Roosendaal heeft 160 meldingen gehad van schade aan huizen, auto’s en tuinen. Een straat verderop is een vrouw blij wanneer haar auto onbeschadigd onder een enorme boom vandaan komt. De kliko heeft de klap opgevangen en is wel kapot.

In het laatste overzicht dat de gemeente verspreidde, worden de kosten van schade en herstel op bijna 1 miljoen euro geraamd. In Rotterdam eiste de storm het leven van een vrouw die in een auto zat waar een boom op viel.

Annelies Homma haalt gouden medaille op Invictus Games

Van alle gesprekken met mooie mensen die ik het afgelopen jaar mocht voeren, heeft het interview met Annelies Homma uit Roosendaal de meeste indruk op me gemaakt. Homma heeft tijdens haar uitzendingen als militair naar Afghanistan en Bosnië PTSS (posttraumatische-stressstoornis) opgelopen. Ik had veel over PTSS gehoord en gelezen, maar kwam in het gesprek met Homma achter de enorme impact op en gevolgen voor de patiënt, partner én familie.

Homma nam deel aan de Invictus Games in Sydney, Australië en won een gouden medaille op de 1500 meter. Ze maakte deel uit van een team van 24 Invictus-atleten van de vier krijgsmachtdelen van Nederland.

Volledig scherm
Annelies Homma heeft een gouden medaille gewonnen op de 1500 meter tijdens de Invictus Games.

Terugkijkend op de games zegt Homma dat het heel moeilijk was om te genieten. Door de vele prikkels, de drukte en hectiek op en rond het sportevenement was er niet voldoende stilte en rust om te herstellen. ,,Ik heb thuis een paar weken tijd nodig gehad om een beetje bij te komen’’, zei ze. ,,De gouden medaille is natuurlijk mooi, maar het mooiste was dat mijn man Alex Raggers erbij was. Alex en ik zijn weer een team. Wij hebben het ‘ons’ van vóór de PTSS teruggevonden. Dat is ook een gouden medaille waard.’’