Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Droogte zorgt voor uitbreiding onttrekkingsverbod in West-Brabant

Het droge weer van deze lente heeft er voor gezorgd dat het waterpeil zakt op sommige plaatsen in West-Brabant. Dat peil zakt zo hard, dat het waterschap nu de onttrekkingsverboden uitbreidt naar een nog groter gebied. 

Sinds vorige week maandag gold al een verbod op beregening met oppervlaktewater voor het stroomgebied van de Brandse vaart en haar zijbeken, en het stroomgebied van de Kibbelvaart, Lokkervaart en Bosloop. 

Vanaf deze maandag geldt dat verbod ook voor het stroomgebied de Wouwse gronden. Dat gebied ligt in Roosendaal, Bergen op Zoom en Steenbergen. 

Alle verboden gelden tot een nog nader vast te stellen moment, aldus waterschap Brabantse Delta. Het waterschap controleert of iedereen zich aan het verbod houdt. Voor de overige gebieden in West-Brabant geldt (nog) geen onttrekkingsverbod.

De zakkende grondwaterstanden, het droge voorjaar en de weersverwachting leiden ertoe dat het waterschap maatregelen moet nemen. Door de lagere waterstand kan er schade ontstaan aan oevers en kaden en stijgt de kans op sterfte van dieren en planten in watergangen.

Meer weten over droogte en waterbeheer? Lees hier vijf vragen én antwoorden.