Effe Anders in Roosendaal, toch heel gewoon

videoROOSENDAAL - Het is goed dat begeleider Davy van Luijk meeluisterde, want serveerster Ilse was even vergeten wat de bestelling precies was. 'Een thee en een cappuccino', herhaalt Davy in lunchroom Effe Anders waar cliënten van SDW de gasten helpen. 

Deze week zijn er een paar inloopdagen voordat de tent aan het Kadeplein echt open gaat. ,,Ze moeten wennen aan de omgeving, de klanten en elkaar'', zegt Jan Bouwens, een ervaren horecaman die gevraagd is Effe Anders op te zetten. De lunchroom zit op de begane grond van het tot appartementencomplex verbouwde douanekantoor dat de naam De Douanier heeft gekregen. 

Onzichtbaar

Ilse (18) zit een paar dagen per week bij De Kameleon in Roosendaal op school. ,,Verder maak ik muziek op mijn gitaar, nu mag ik gaan werken. Dat is leuk, ik kan praten met de mensen en ze appelflappen brengen.'' De beperking van Ilse is zichtbaar. Bij haar collega's Hazbije Memisi en Addy van Haperen niet. ,,Cliënten van SDW zijn ook mensen die willen terugkeren in een maatschappij, moeite met lezen en schrijven, een verlaagd IQ of sociale problemen hebben. Allemaal vallen ze tussen wal en schip'', legt Bouwens uit. De medewerkers mogen in Effe Anders alles aanpakken wat binnen hun mogelijkheden valt. Van het koken en bakken tot serveren en opruimen.

Ervaring

De Roosendaalse Hazbije Memisi heeft alleen even bij  Burger King gewerkt, ze zorgt al jaren voor haar zieke ouders. ,,Ik zou graag in een echt restaurant willen werken, ik hoop hier ervaring op te doen.'' Die ervaring in de horeca heeft Addy van Haperen voldoende. ,,Zij werkte 32 jaar in café-pension De Nachtegaal van haar moeder in de Boulevard. ,,Ik was 14 jaar en kreeg ontheffing van school om thuis te helpen. Ik wordt door SDW geholpen omdat ik moeite heb met begrijpend lezen en papieren invullen.'' Dat Addy bij Effe Anders werkt, vindt ze vooral gezellig. De gastvrijheid die de medewerkers uitstralen, maakt van Effe Anders toch een heel gewone gelegenheid.

De lunchroom is open van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 tot 17.00 uur. 

Volledig scherm
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement