Effe Anders in Roosendaal, toch heel gewoon

videoROOSENDAAL - Het is goed dat begeleider Davy van Luijk meeluisterde, want serveerster Ilse was even vergeten wat de bestelling precies was. 'Een thee en een cappuccino', herhaalt Davy in lunchroom Effe Anders waar cliënten van SDW de gasten helpen. 

Deze week zijn er een paar inloopdagen voordat de tent aan het Kadeplein echt open gaat. ,,Ze moeten wennen aan de omgeving, de klanten en elkaar'', zegt Jan Bouwens, een ervaren horecaman die gevraagd is Effe Anders op te zetten. De lunchroom zit op de begane grond van het tot appartementencomplex verbouwde douanekantoor dat de naam De Douanier heeft gekregen. 

Onzichtbaar

Ilse (18) zit een paar dagen per week bij De Kameleon in Roosendaal op school. ,,Verder maak ik muziek op mijn gitaar, nu mag ik gaan werken. Dat is leuk, ik kan praten met de mensen en ze appelflappen brengen.'' De beperking van Ilse is zichtbaar. Bij haar collega's Hazbije Memisi en Addy van Haperen niet. ,,Cliënten van SDW zijn ook mensen die willen terugkeren in een maatschappij, moeite met lezen en schrijven, een verlaagd IQ of sociale problemen hebben. Allemaal vallen ze tussen wal en schip'', legt Bouwens uit. De medewerkers mogen in Effe Anders alles aanpakken wat binnen hun mogelijkheden valt. Van het koken en bakken tot serveren en opruimen.

Ervaring

De Roosendaalse Hazbije Memisi heeft alleen even bij  Burger King gewerkt, ze zorgt al jaren voor haar zieke ouders. ,,Ik zou graag in een echt restaurant willen werken, ik hoop hier ervaring op te doen.'' Die ervaring in de horeca heeft Addy van Haperen voldoende. ,,Zij werkte 32 jaar in café-pension De Nachtegaal van haar moeder in de Boulevard. ,,Ik was 14 jaar en kreeg ontheffing van school om thuis te helpen. Ik wordt door SDW geholpen omdat ik moeite heb met begrijpend lezen en papieren invullen.'' Dat Addy bij Effe Anders werkt, vindt ze vooral gezellig. De gastvrijheid die de medewerkers uitstralen, maakt van Effe Anders toch een heel gewone gelegenheid.

De lunchroom is open van maandag tot en met zaterdag, van 9.00 tot 17.00 uur. 

Volledig scherm
 1. Monopoly van Rucphen: 'Wie wil nou niet zijn eigen straat in handen hebben tijdens een avondje Monopoly!'

  Monopoly van Rucphen: 'Wie wil nou niet zijn eigen straat in handen hebben tijdens een avondje Monopoly!'

  RUCPHEN - Geen Kalverstraat, maar misschien wel de Dorpsstraat. Geen Rijksmuseum, maar misschien wel Voetbalvereniging Rood-Wit of RSV. Alles is nog mogelijk voor de Monopoly editie van de gemeente Rucphen. ,,De inwoners gaan zelf bepalen hoe het bordspel wordt opgemaakt. Het wordt een spel van de inwoners en voor de inwoners van de gemeente'', vertelt initiatiefnemer Peter Manniën, eigenaar Plus Rucphen.
 2. Scherp slotdebat in De Kring:
Komt die coffeeshop dan toch stap dichterbij?
  Liveblog, fotoalbum en livestream

  Scherp slotdebat in De Kring: Komt die coffeeshop dan toch stap dichterbij?

  ROOSENDAAL - Een pleidooi van het CDA voor de komst van zogeheten stadsmariniers die onveilige situaties op straat aanpakken. Of de Roosendaalse Lijst die best wil nadenken over de opening van een legaal verkooppunt van softdrugs. En niet te vergeten de ChristenUnie die de handen van ruim vierhonderd bezoekers aan het Groot Roosendaals Slotdebat op elkaar kreeg met een simpele, maar doeltreffende boodschap: 'Het is tijd voor meer liefde in Roosendaal. '