Volledig scherm
In 2017 was de laatste uitvoering van de Matthäus Passion in de kapel van Saint Louis. Daarna werd uitgeweken naar Wouw. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Even geen Halderbergse sponsoring meer voor Matthäus Passion

OUDENBOSCH - Grotere (sport-)evenementen en culturele manifestaties dragen bij een een grotere naamsbekendheid van de gemeente Halderberge. Omdat de gemeentenaam niet gekoppeld is aan één van de vijf kernen, is elke uiting met de naam Halderberge erin, mooi meegenomen.

In dat verband is de rol van de gemeente als sponsor en aanjager van grootschalige activiteiten wel begrijpelijk. ,,Maar het geld ook als blijk van waardering voor organisaties en clubs‘’, stelt wethouder Thomas Melisse. Net als voorgaande jaren kan een groot aantal evenementen weer rekenen op een bijdrage uit de zogeheten regeling sponsoring evenementen. 

Totaal is daar 10.000 euro in kas. De Hoevense Fietsvierdaagse, de Brabantse Ruiterdagen van over anderhalve week en de afgelopen weekeinde gehouden triatlon in Oud Gastel mochten daar het afgelopen jaar al 1000 euro uit ontvangen. Daar kwam later het Oudenbosch Mannenkoor en de stichting Sfeerpop bij voor respectievelijk 500 en 1000 euro. 

Ballonfeesten

Nieuw in het rijtje sponsoring zijn de Halderbergse ballonfeesten (1000 euro), de bridgeclub Oudenbosch (750) en de Stichting Oranje Comité Hoeven (500). De ballonfeesten worden eind augustus op Breda International Airport gehouden. 

Uit de pot 'regeling cultuurinitiatieven’ komen ook een aantal extra subsidies virj. Zo krijgt de stichting Creatief Contact Halderberge een bedrag van 2000 euro. En ook filmtheater Fanfare kan voor dit jaar op een extraatje van 2000 euro rekenen voor haar wekelijkse filmvertoningen en bijzondere projecten. De Stichting Cultuur Oudenbosch moet voor haar Kapelconcerten ook komend seizoen uitwijken naar kapel Bovendonk en daar extra kosten voor maken. Zij kunnen rekenen op 2000 euro. Andersom is de sponsoring van de Stichting Matthäus Passion even bevroren. De twee uitvoeringen zijn immers voor het tweede jaar in de Wouwse Lambertuskerk gegeven en niet in Halderberge. De stichting heeft altijd de intentie gehad terug te keren naar Oudenbosch, maar dan wel in de gerestaureerde kapel van Saint Louis.

Gastels Belang

Ook voor de stichting Cultuureducatie Halderberge is 2000 euro beschikbaar evenals de Stichting Symfonische Amateurklanken West-Brabant. Tenslotte is er de regeling maatschappelijke initiatieven waaruit kleinere subsidies van 200 euro terecht komen bij de Stichting Gastels Belang (Dorpskwis) en de Kiwanis Club Roosendaal. De laatste houdt veel activiteiten op Halderbergs grondgebied.