Volledig scherm
Lachgas-cartridges. © Getty Images/iStockphoto

Geen algeheel verbod op lachgas in Roosendaal

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal is voorlopig niet van plan een verbod in te stellen op het gebruik en de verkoop van lachgas. Dat antwoordt burgemeester Han van Midden op vragen van de Roosendaalse Lijst en de ChristenUnie. 

De ChristenUnie van Karen Suijkerbuijk-Ader strijdt al langer tegen lachgas, dat vaak als geestverruimend middel wordt gebruikt. 

Vorig jaar wilde zij weten of de gemeente de verkoop kan verbieden. Toen was het antwoord dat de verkoop en het gebruik van lachgas in het openbaar niet door het Rijk strafbaar is gesteld. Toch verbieden steeds meer gemeenten het via een artikel in de Algemene Plaatselijke Verordening. Minister Grapperhaus heeft daar niets op tegen.

Hinderlijk gedrag

Zo ver is Roosendaal nog niet. Burgemeester Van Midden volgt de lijn van de VNG en stelt dat lachgas een legaal product is. Met de APV in de hand kan de gemeente wel optreden tegen hinderlijk gedrag. Ook als die overlast samenhangt met het gebruik van lachgas. Als het om een vergunning voor een evenement gaat kan de gemeente als voorschrift een verbod op de verkoop van lachgas opnemen. 

Als het aan het college ligt zet Roosendaal vooral in op de preventieve aanpak ten aanzien van alcohol en drugs. 

  1. Kaartverkoop Tullepetaons Klûnen: ‘Dit is een enorm gekkenhuis’
    PREMIUM
    video

    Kaartver­koop Tullepeta­ons Klûnen: ‘Dit is een enorm gekkenhuis’

    ROOSENDAAL - Het is pas zondag 26 januari, maar de kaarten gingen vandaag al in de verkoop. Het Tullepetaons Klûnen leeft in Roosendaal. Om precies 13.11 uur gingen de 3.500 kaarten in de verkoop bij de ijsbaan op de Markt. Een dik uur later waren alle kaarten weg. ,,Ik ben om 10.30 uur vertrokken thuis. Ik ben er een heel jaar mee bezig", zegt Desiree die vooraan stond en de eerste kaarten wist te bemachtigen.