Stichting Groenhuysen probeert met activiteitenbegeleiders extra aandacht aan verpleeghuisbewoners te geven.
Volledig scherm
Stichting Groenhuysen probeert met activiteitenbegeleiders extra aandacht aan verpleeghuisbewoners te geven. © ANP XTRA

Geen bezoek? Zo houden verzorgingstehuizen het leuk voor de ouderen

Nu bezoek in verpleeghuizen verboden is, doen West-Brabantse zorginstellingen er alles aan om hun meest kwetsbare bewoners niet te laten vereenzamen: met balkonserenades, extra activiteitbegeleiding en beeldbellen. 

Zo heeft heeft Stichting Groenhuysen dit weekend bij Kroonestede in Hoeven het Huiskamer-concept geïntroduceerd. Dat houdt in dat activiteitenbegeleiders tussen 17 en 20 uur extra aandacht geven aan de dementerende bewoners van Oranjehof en Orangerie. 

Gemis aan mantelzorg verzachten

,,Samen met andere bewoners wordt een praatje gemaakt, een spelletje gedaan, koffie gedronken, televisie gekeken, gelachen en misschien wel gehuild", zegt woordvoerster Jessie Vogels. ,,Zo willen we het gemis aan mantelzorg verzachten en bewoners een gezellige avond aanbieden. 

De Huiskamer is een aanvulling en verbreding om de huidige situatie zo dragelijk mogelijk te maken. Tijdens de activiteiten hanteren we uiteraard de richtlijnen van het RIVM.” 

Bij enkele appartementengebouwen van het Zellebergenkwartier worden zondag balkonserenades gebracht.
Volledig scherm
Bij enkele appartementengebouwen van het Zellebergenkwartier worden zondag balkonserenades gebracht. © BN DeStem

Bij Het Zellebergenkwartier in Oudenbosch (dat ook onder de Groenhuysenparaplu valt) komt zondag vanaf 14 uur een gelegenheidstrio een balkonserenade  brengen bij enkele  gebouwen.

Miniconcerten van lokale artiesten bij Heidestede

Op zaterdag werden bij Heidestede in Sint Willebrord  (ook Groenhuysen) vanaf 14 uur vijf miniconcerten gegeven van elk een half uur. Dat gebeurt buiten, maar via een streamverbinding via Facebook, de TV-krant of smart-tv kan iedereen de optredens thuis volgen. 

Het gaat om lokale zangers: Youri Sprenkels, Jeroen Rommers, Sam van Velthoven, Rocky Taylor en Kees Konings.  

Jeroen Rommers treedt op bij Heidestede in St. Willebrord
Volledig scherm
Jeroen Rommers treedt op bij Heidestede in St. Willebrord © onbekend

Bij Blankershof in Oud Gastel kregen bewoners afgelopen week friet aan huis bezorgd omdat horecagelegenheid Gastel Sfeer moest sluiten.  Intussen stromen kaarten en bossen bloemen binnen om bewoners en personeel op te vrolijken.

Extra ipads bij tanteLouise

Zorginstelling tanteLouise uit Bergen op Zoom zet extra iPads in om bewoners via beeldbellen in contact met de buitenwereld te brengen. ,,Voor veel ouderen is dat soms misschien nog wat lastig, maar met een beetje hulp komen ze een heel eind", meldt de instelling op Facebook. 

Zo kan Cor, bewoner van Vissershaven in Bergen op Zoom toch praten met een goede vriendin die nu niet op bezoek kan komen.
Volledig scherm
Zo kan Cor, bewoner van Vissershaven in Bergen op Zoom toch praten met een goede vriendin die nu niet op bezoek kan komen. © onbekend

Stichting Avoord die vooral in en rond Etten-Leur actief is, liet weten dat er 'tal van initiatieven’ zijn zoals kinderen die tekeningen naar ouderen brengen. ,,We hebben het nog niet heel scherp in beeld allemaal", zegt woordvoerder Dennis Roos. ,,We willen eerst de praktische zaken rond bijvoorbeeld het doen van de was en het halen van boodschappen goed met de cliënten en hun familie communiceren.”