Volledig scherm
© Dreamstime

Geen leges voor evenementen, meer geld voor bestrijding afvaldump: Roosendaal doet weinig schokkends in 2019

ROOSENDAAL - Meer geld voor het tegengaan van illegale afvaldump, definitieve afschaffing van leges voor evenementenvergunningen en verder veel onderzoeken. Dat is in grote lijnen wat Roosendaal in 2019 concreet te wachten staat. 

Het is al eerder gezegd: 2019 wordt financieel geen makkelijk jaar voor Roosendaal. Door een fikse tegenvaller van 1,7 miljoen van het Rijk is de gemeente genoodzaakt het een jaartje rustig aan te doen. Daardoor is er maar weinig ruimte voor grote plannen. 

Overschotje

Quote

Waarom niet eerst eens kijken met politie, boa's en boswach­ters wat zij eventueel extra kunnen doen

Jacques Niederer, burgemeester

Wat wel zeker is: de Roosendaalse gemeenteraad trekt van het overschot van 2019 (iets meer dan 83.000 euro) 50.000 euro uit om meer werk te maken van het tegengaan van illegale afvaldump en overlast in de wijken en dorpen. Overigens niet tot vreugde van burgemeester Jacques Niederer. Die vindt het eigenlijk onverantwoord dat kleine overschotje er gelijk voor meer dan de helft doorheen te jagen. ,,Waarom niet eerst eens kijken met politie, boa's en boswachters wat zij eventueel extra kunnen doen?‘’ 

Daarnaast hoeven er vanaf volgend jaar helemaal geen leges voor evenementenvergunningen te worden betaald. Een kostenpost van ruim 16.000 euro. Dit jaar werden die kosten in verband met het feestjaar al afgeschaft. Dat smaakt de raad naar meer. 

Volledig scherm
De Roosendaalse raad wil een onderzoek naar hoe het stationsgebied verbeterd kan worden. © Peter Ullenbroeck

Onderzoek

Verder heeft Roosendaal het volgend jaar vooral druk met onderzoeken. Bijvoorbeeld naar de mogelijkheid om onveilige fietspaden (duurzaam) te verlichten. Of naar hoe Roosendaal hbo-studenten beter aan zich kan binden. Of naar hoe het stationsplein kan worden verbeterd. Of naar hoe Roosendaal nog beter in kan spelen op het veranderende klimaat. Of naar waarom kinderen zonder ontbijt naar school gaan. 

Rookvrij

Daarnaast krijgt het college een paar serieuze opdrachten mee van de raad. Bijvoorbeeld om het project ‘Rent-a-cop’ in te voeren, waarbij inwoners kunnen aangeven waar volgens hen agenten eens poolshoogte moeten nemen, vanwege bijvoorbeeld hardrijders. Niederer: ,,Maar de uitvoering ligt echt bij de politie.‘’ Verder wil de raad dat er een apart innovatiefonds voor zorg en economie wordt ingevoerd, dat Roosendaal toch meer werk maakt van het behouden van het Care Innovation Centre en dat Roosendaal werk maakt van het project ‘Rookvrije Generatie. 

Daarbij is het de bedoeling dat Roosendaalse kinderopvangcentra, scholen, sportverenigingen, speeltuinen en gemeentelijke en publieke gebouwen en buitenruimten rookvrij worden. In Roosendaal geldt dit al voor bijvoorbeeld sportverenigingen THOR, BSC en RBC en kinderboerderij Minnebeek. Wethouder Klaar Koenraad kondigt aan verenigingen en instanties hierover actief te zullen benaderen.