‘Geveltuintjes en groter riool prima, maar doe ook iets aan de snelheid in de straat’
OUDENBOSCH - Als de aannemer zijn werk goed doet zijn Oudenbosschenaren, woonachtig aan de straten richting buurdorp Standdaarbuiten dit jaar verlost van wateroverlast. De straten gaan op de schop, riolering en wegfundering worden vervangen.
Wim van den BroekLaatste update:31-01-20, 14:10Bron:BN DeStem
Over die aanpak niks dan lof bij de omwonenden van Beatrixlaan, dr. Poelsplein, Hemiksemstraat en Strijmondlaan. Anders ligt dat met de verkeerveiligheid in genoemde straten. Breed gedragen is de roep om het gedeelte waar 50 in het uur gereden mag worden, in te richten als 30 kilometer zone.
Ik voel wel voor 30 kilometer-zone, zeker met kinderopvang en speelveldje langs deze straat
Jan Mollen, Wethouder Halderberge
Wethouder Jan Mollen stuurt daar ook wel op aan. ,,De doorgaande route laat, komende vanuit Standdaarbuiten eerst 80 kilometer per uur toe, vervolgens binnen de komgrens 50 en een kilometer verderop begint vanaf het Wilhelminaplein de 30 kilometer zone, als zodanig ingericht met drempels. Een directe overgang van 80 naar 30 is niet toegestaan. Maar ik voel er veel voor om de 30 kilometer-zone een stuk op te schuiven ten faveure van zoveel mogelijk omwonenden. Te meer omdat ook de kinderopvang en een speelveldje aan dat weggedeelte grenzen waar nu 50/uur en klaarblijkelijk te hard gereden wordt.‘’
Meer privacy dankzij geveltuintjes
Specifiek aan de Beatrixlaan worden zo'n veertig huishoudens verblijd met een geveltuintje. De realisatie geschiedt in opdracht van wooncorporatie Woonkwartier. ,,We willen meer groen. Dit gedeelte langs de route heeft brede trottoirs, daar kan best wat van af voor een tuintje‘’, aldus projectleider Leo Kaan. ,,De bewoners reageerden positief, het biedt meer privacy want geen directe inkijk meer van passanten op het trottoir.‘’
Alle flankerende ingrepen zijn mogelijk omdat de riolering en de wegfundering na ruim dertig jaar echt vervangen moest worden. De capaciteit moet voor de lange termijn vanwege klimaatverandering omhoog. Er komt ook een extra riool bij voor de opvang van regenwater. Om dat vele water op te vangen worden aan de Bornhemweg twee retentievijvers gegraven. ,,Dat is nog wel een dingetje‘’, zegt Kaan, ,,Precies op die locatie stond in de oorlogsjaren het luchtafweergeschut. Dus eerst archeologisch onderzoek en kijken of er eventueel niet gesprongen explosieven in de grond zitten.‘’ Voor dat bodemonderzoek is Halderberge recentelijk in zee gegaan met bommenexpert BEObom in. Zij brengen alle verdachte locaties in kaart, maar halen de plek voor de retentievijvers nu naar voren.