Volledig scherm
© pix4profs/petervantrijen

Glasvezel: na 20 jaar lobbyen ook 'eindelijk' in Rucphen

RUCPHEN - Na twintig jaar lobbyen krijgt ook eindelijk het buitengebied in de gemeente Rucphen glasvezel. Tot vreugde van veel bewoners. 

Toen de studerende dochter van Lian Roovers laatst haar schoolproject digitaal moest inleveren, gaf de computer de melding dat het uploaden dertig uur zou duren. Daar ging de student niet mee akkoord, pakte de trein naar school en startte haar laptop daar op. ,,Toen was het binnen één minuut gebeurd. We hebben echt heel slecht internet", vertelt Roovers. 

Snel en haarscherp

Ze is dan ook erg blij dat vrijdagmiddag is gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Het moet zorgen voor snel internet en televisie met haarscherpe beelden. 

Meer dan de helft

In totaal gaat het om bijna 120 kilometer glasvezel, in het buitengebied van Rucphen, Sprundel en Schijf. Meer dan de helft van het aantal huizen in dat gebied, moest zich aanmelden voor het project om het kostendekkend te houden. Dat is gelukt. ,,Op dit moment doen er 246 mensen in Sprundel mee, 220 in Rucphen en 160 in Schijf", vertelt Howard Steygerwalt van Telezuid, het bedrijf dat het werk uitvoert. 

Volgens wethouder René Lazeroms gaan er nog veel aanmeldingen volgen nu het project daadwerkelijk is gestart. 

Quote

Op dit moment doen er 246 mensen in Sprundel mee, 220 in Rucphen en 160 in Schijf

Howard Steygerwalt van Telezuid

Planning

Tot en met november is de aannemer bezig met het bezoeken van de aangemelde adressen. Daarna kan een definitieve planning gemaakt worden. Steygerwalt verwacht dat de eerste huizen rond maart aangesloten zijn en het totale project een jaar duurt.