Volledig scherm
Glaskunstwerk in de aula. © Peter van Trijen / Pix4Profs

Glaswand als blikvanger in vernieuwde aula begraafplaats Roosendaal

ROOSENDAAL - Het wordt een bijzondere plek waar nabestaanden een 'buitengewone herinnering kunnen creëren'. Een plek waar mensen op eigen wijze afscheid kunnen nemen van hun dierbaren zonder dat zij op de klok hoeven te kijken.

Dat zei directeur Annette van de Meene van Stichting Crematoria en Begraafplaatsen Zoom- en Zegestede tijdens een 'sneak preview' van de vernieuwde aula op de begraafplaats aan de Rucphensebaan. De aula is eind april klaar, maar dinsdag werd letterlijk al een inkijkje gegeven in het kunstwerk dat als een draaischijf gaat fungeren tussen leven en dood.

Licht en schaduw
Het kunstwerk is een tweelaagse glaswand, ontworpen door de broers Edward en Maurice Janssen van het Amsterdamse bureau Ontward. De wand wordt 20 meter lang en 3,5 meter breed en verbeeldt een spel van licht en schaduw. Het vormt straks de achterwand van de aula, maar die achterwand is volgens architecte Ingrid Annokkee tegelijkertijd een voorkant. ,,De plek waar de overledene voor het laatst langs passeert richting begraafplaats of crematorium.''

De aula op de begraafplaats voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Behalve een andere indeling van de aula zelf, is ook het dak vernieuwd. Heembouw uit Breda klaart de klus. Dit bedrijf voerde zes jaar geleden ook de uitbreiding uit van het crematorium in Bergen op Zoom.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement