Grote hoeveelheid grondstoffen voor productie drugs in loods in Rucphen gevonden

Update, video & FotoalbumRUCPHEN –  Harddrugs, 5 liter verstopte MDMA en 2200 liter grondstoffen voor synthetische drugs is dinsdag tijdens een urenlange politieactie in een loods aan de Expeditieweg in Rucphen gevonden. 

Volledig scherm
Grondstoffen voor drugsproductie gevonden in loods in Rucphen © Christian Traets / Maricmedia

Er werden jerrycans met in totaal meer dan 2200 liter vloeistof ontdekt die waren voorzien van een onschuldig ogend opschrift. De stof in de flessen bleek echter een bestanddeel voor de fabricage van MDMA (xtc). Ook zijn onder meer kristallen voor meth-amfetamine, hennep en hash gevonden.

De 5 liter verstopte MDMA werd pas in de avond door speurhonden gevonden. 

Naar mate meer strafbare zaken aan het licht kwamen werd het onderzoek opgeschaald, verklaarde Freek Pecht, politiecoördinator synthetische drugs. De doorzoeking gaat nog in de avonduren door. Daarbij was een rechter-commissaris aanwezig. Arrestaties zijn niet verricht, wel wordt de beheerder van de loods gezocht voor verhoor. ,,Wij weten wie dat is.’’

Controle

De politie ging samen met een ambtenaar van de gemeente om 10.00 uur ’s ochtends voor controle langs bij het pand aan een doodlopend stuk van de Expeditieweg. Er is namelijk eerder opgetreden tegen illegale bewoning en daar bleek ook nu weer sprake van. Toen bij de poort niet werd opengedaan is om 11.30 uur na een tip besloten het hek open te breken, legt Pecht uit. In de loods zijn vervolgens ook lampen en een afzuiginstallatie voor een hennepkwekerij gevonden.

Naar mate de loods verder werd uitgekamd dook een fles met MDMA-olie op, het kostbare bestanddeel waarmee de vloeistoffen uit de jerrycans werd vermengd om xtc te maken. Die ‘olie’ was in een wiskeyfles gegoten. Ook de pallets waren overigens zo veel mogelijk aan het oog onttrokken.

Strooizout

In de loods vond de politie bovendien een hoog opgestapelde voorraad strooizout. Daarvan wordt vooralsnog aangenomen dat het inderdaad om die substantie gaat. ,,Maar niets is wat het lijkt’’, aldus Pecht. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen was ter plaatse voor onderzoek.

De woordvoerder zegt dat de voorraden het beeld voeden dat niet om een drugslab gaat, maar om een loods waar vooral grondstoffen werden verhandeld. Aangebroken pallets ondersteunen dat vermoeden.

De politie zoekt in eerste aanleg de beheerder van het pand. ,,Die mag dit uitleggen. Dat is ook ons aanspreekpunt als het gaat om de bewoner(s).’’ 

Volledig scherm
Grondstoffen voor drugsproductie gevonden in loods in Rucphen © Christian Traets / Maricmedia
Volledig scherm
Grondstoffen voor drugsproductie gevonden in loods in Rucphen. © Herbert Kats
Volledig scherm
Drugs gevonden in loods in Rucphen © Christian Traets / Maricmedia
Volledig scherm
Grondstoffen voor drugsproductie gevonden in loods in Rucphen © Christian Traets / Maricmedia
Volledig scherm
Loods met grondstoffen voor synthetische drugs. © Christian Traets/Maric Media
Volledig scherm
Grondstoffen voor drugsproductie. © Christian Traets/Maric Media
Volledig scherm
Loods met grondstoffen voor synthetische drugs in Rucphen. © Christian Traets/Maric Media
Volledig scherm
Ontmanteling drugsloods Rucphen. © Herbert Kats

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement