Volledig scherm
De ‘keukentafelbrouwers’ Dommisse maken de volgende stap naar een echt brouwersfamilie. Zoon Joost, vader Jan en moeder aan tafel in Hoeven. Zus Moniek ontbreekt op de foto. © Pix4Profs/Tonny Presser

Hoevense brouwersfamilie ontgroeit keukentafel

HOEVEN -  ‘t Meuleneind is een naam die al op de nodige biertjes prijkt. Tot dusver werd het fabrieksmatig brouwen echter uitbesteed. Dat verandert dit voorjaar. De Hoevense familie Dommisse heeft de complete apparatuur van een kleine brouwerij uit Estland overgenomen. Één ding blijft echter hetzelfde: ,,Onze ideeën worden hier gebóren aan de keukentafel’’, lacht vader Jan.

Met vrouw en kinderen vormt hij intussen het hart van een heuse familiebrouwerij. Zoon Joost doet de verkoop en rijdt de bezorgwagen, dochter Moniek doet internet/marketing en moeder Lia helpt waar ze kan. Overal in de boerderij aan de Moleneindsestraat zie je tekenen van wat nu nog een hobby is: flesjes, viltjes en plastic vaten. Dit voorjaar wordt het een echt bedrijf. Een droom voor de Zeeuwse boerenzoon Jan, die jarenlang als werktuigbouwkundige de wereld afreisde.

Pannetjes

Lia heeft sinds 2013 ondervonden hoe de ideetjes letterlijk opborrelden. ,,In pannetjes’’, lacht ze. Jan: ,,Tot het moment dat ze zei: En nu opzouten. M’n keuken uit.’’ Het was de tijd van bier weggeven, zegt hij. ,,Als je geen accijns afdraagt mag je ook niet verkopen.’’

In het voorjaar 2017 kwam de omslag naar een meer commerciële aanpak. Brouwerrijtjes werden ingeschakeld om recepten om te zetten naar professioneel vervaardigd bier. Halderbergs Bombast is al onderscheiden op Missets Brabantse Bierkaart. En met carnaval is er Peejen Pils. De speciale biertjes vinden intussen hun weg: van winkels als Spar Nederland en AH Etten-Leur (TriPollemans) tot aan café’s in Roosendaal die zich willen onderscheiden. En de vele liefhebbers, niet te vergeten.

Este brouwers

De stap die zich nu aandient is daar een logisch gevolg op: zelf brouwen in de loods naast de boerderij. Die wordt intussen klaar gemaakt voor een nieuwe toekomst. De mannen van ’t Meuleneind gingen eind vorig jaar richting Talinn om met eigen ogen te zien hoe de Estse brouwers de apparatuur gebruiken.

Na vijf jaar brouwen zijn die toe aan een maatje groter en Jan nam zijn kans waar. ,,Ik heb het werkend gezien. Daar heb ik meer vertrouwen dan in iets dat zo uit de fabriek komt. ‘’ Factor is ook dat de Baltische brouwers naar Hoeven komen om uitleg te geven. ,,Dat was een voorwaarde.

Barrel Aged

’t Meuleneind is op zaterdag 25 januari mede-organisator van het Barrel Aged Bierfestival op Bovendonk in Hoeven. Barrel Aged heeft een speciale smaak doordat het rijpt in houten vaten, waarin eerder whiskey, port, sherry of tequila zat. Het festival biedt zo’n veertig varianten.

htttp://https://brouwerij-tmeuleneind.nl/

Volledig scherm
De keukentafel met de Halderbergse biertjes op de voorgrond en de familie Dommisse op de achtergrond. © Herbert Kats