Ieder kind kan naar school dankzij Roosendaalse stichting: ‘Er zijn altijd dingen die ze wél kunnen leren’
ROOSENDAAL - Eigenlijk hadden ze afgelopen november hun eerste lustrum willen vieren, maar toen kwam de tweede lockdown. Ach, voor Albertina Rijborz en Marjanka de Vries zijn de resultaten van hun Stichting Wij Samen belangrijker dan het vijfjarig bestaan. Kinderen met een extra zorgvraag draaien dankzij hen mee op reguliere basisscholen. ,,We hebben de afgelopen jaren kunnen laten zien dat het écht werkt.”
Deze week was het overigens tóch nog een beetje feest voor de kinderen, met traktaties, een springkussen en het bakken van taarten voor thuis. Vijfenhalf jaar geleden begonnen ze met de begeleiding van twee kinderen op basisschool De Kroevendonk. Sinds vorig jaar is er een tweede locatie, op De Klimroos, en inmiddels telt Wij Samen 26 kinderen en elf mensen personeel.
Wij Samen is ontstaan uit de visie dat ook kinderen met een extra zorgvraag zoveel mogelijk naar school kunnen in de wijk waar ze opgroeien, samen met hun broertjes, zusjes en kinderen uit de buurt. Met dank aan kleinschalige begeleiding door een breed netwerk van specialisten. De doelgroep is breed; van kinderen met sociaal-emotionele problemen of autisme, tot kinderen met een ernstige meervoudige beperking.
Binnen hun mogelijkheden deelnemen aan de maatschappij. Dat recht heeft ieder kind
Dat sommigen geen onderwijs kunnen volgen, is in principe geen probleem zegt Rijborz. ,,Het gaat ook om de zelfredzaamheid verhogen. Er zijn altijd dingen die ze wél kunnen leren. Laatst heeft een meisje geleerd zelf haar beker op te pakken om te drinken, dat is voor haar een grote stap”, vertelt ze. ,,De insteek is altijd om kinderen binnen hun mogelijkheden deel te laten nemen aan de maatschappij. Dat recht heeft ieder kind.”
‘Kinderen leren van elkaar’
Bovendien, zegt De Vries; er valt zo vaak meer uit een kind te halen dan sommigen denken. ,,Mensen geloven bijvoorbeeld niet altijd dat kinderen met autisme in zo’n drukke omgeving kunnen leren, maar juist zij maken op deze manier heel veel stapjes. Ze leren met de maatschappij omgaan, hun grenzen aangeven.”
Al snel spelen ze gewoon met elkaar op het schoolplein en passen ze zich aan elkaar aan. Dat is heel mooi om te zien
Andersom is het ook goed dat 'reguliere’ basisscholieren met deze kinderen in aanraking komen, vindt ze. ,,Kleuters stellen altijd eerst een paar vragen als: ‘Waarom zit zij in een rolstoel?’ Maar al snel spelen ze gewoon met elkaar op het schoolplein en passen ze zich aan elkaar aan. Dat is heel mooi om te zien. Onze ervaring is dat kinderen op die manier heel veel van elkaar leren, dat komt hun ontwikkeling ten goede.”
Kleinschaligheid is belangrijk
Ze zijn trots dat hun visie in de praktijk werkt, en merken aan het nog altijd groeiende aantal kinderen dat Wij Samen begeleidt dat meer mensen dat opvalt. ,,Ouders vinden het ook steeds belangrijker dat hun kinderen onderdeel zijn van de maatschappij, en zijn daarin mondiger geworden. We zijn zichtbaarder geworden.”
We willen geen tussenlagen; dat kost allemaal geld dat niet naar het kind gaat
Toch betekent de groeiende vraag niet direct dat Wij Samen ook blijft groeien, zegt De Vries. ,,Het mag in deze regio vaker worden opgezet, maar wij hoeven dat niet per se te doen. We willen kwaliteit blijven bieden, daarbij is de kleinschaligheid heel belangrijk. We willen ook geen tussenlagen; dat kost allemaal geld dat niet naar het kind gaat.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
roosendaal
Kinderen met en zonder beperking in één klas: 'Wij gaan dwars door alle regels heen'
ROOSENDAAL - Samen lachen, samen leren. Het kan dus wél, bewijst de Roosendaalse basisschool De Kroevendonk. Kinderen met en zonder beperking zitten er bij elkaar in de klas. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Nog steeds honderden muizen in huis Oudenbosch: ‘Je ziet ze voor de ramen lopen’
OUDENBOSCH - Honderden muizen zijn vrijdag weggehaald uit een huis in Oudenbosch, maar nog steeds lopen er honderden los rond. Omwonenden maken zich zorgen.
-
Vernieuwd dorpshuis De Steiger doet het zonder appartementen maar mét afdekvloer
STAMPERSGAT - Bij de vernieuwbouw van dorpshuis De Steiger in Stampersgat komen geen appartementen op de eerste verdieping. In de eerste plannen werd daar nog rekening mee gehouden. -
Clemens van den Broek landelijk MBO Ambassadeur
ROOSENDAAL - Het is Clemens van den Broek (18) gelukt. Maandag kwam hij als winnaar uit de bus tijdens de finale strijd om de titel landelijk MBO Ambassadeur. Clemens komt uit Roosendaal en zit op Opleidingscentrum Curio in die plaats. -
PREMIUMLongread
Kinderen met beperking draaien mee op Roosendaalse basisschool: kleine Lars kletst ineens voor tien
ROOSENDAAL - Blije kinderen, blije moeders. Een combinatie in beton gegoten. Zie de bijna 7-jarige Vince hopsen in de speelzaal, zwierend met zijn armpjes. ,,Wat ben je weer vrolijk!”, glundert mama Desiré de Wild.