Volledig scherm
Joep de Wildt nadat bekend werd dat hij in de finale staat. © Wendy Lodewijk

Joep de Wildt is klaar voor finale Brabants kampioenschap tonpraten

OUDENBOSCH - Westelijker dan Joep de Wildt in Brabant woont, drong nog nooit een deelnemer door tot het Brabants kampioenschap tonpraten. Vrijdag 10 januari komen de acht beste Brabantse tonpraters bijeen voor de 53e editie van de Brabantse titelstrijd.

In ruim een halve eeuw tonpraten slaagde alleen Andy Marcelissen uit Raamsdonksveer er tot dusverre de finales te halen. Sterker nog, Marcelissen won de titel al zeven keer en is daarmee nog één zege verwijderd van het record van Berry Knpaen uit Goirle. Zowel Marcelissen als De Wildt kruipen vanavond in de ton. 

Kleinzoon

In november debuteerde Joep de Wildt als ‘De Kleinzoon’ in de voorrondes. Zijn act was zo sterk dat de jury hem direct doorverwees naar de finales, die traditiegetrouw in het tweede weekend van januari worden gehouden in café-zaal Lavrijssen in Valkenswaard. Hij neemt het naast Marcelissen op tegen Freddy van den Elzen, Rob Bouwman, Berry Knapen, Erik Kouwenberg, Tom van Osch en Hans Verbaarschot. De winnaar krijgt uit handen van prins carnaval van Striepersgat de wisseltrofee De Zilveren Ton. 

Kaarten voor de finale zijn niet meer te krijgen. De zaal is niet alleen vrijdag vol, ook de galavoorstellingen zaterdag, zondagmiddag en -avond waarop steeds drie publieksprijzen worden uitgereikt, zijn zo goed als uitverkocht. Vanuit Oudenbosch rijden vrijdag veel supporters per auto naar Valkenswaard ter ondersteuning van Joep de Wildt.