Het belangrijkste speerpunt voor Roosendaal blijft het inzetten op zonne-energie.
Volledig scherm
Het belangrijkste speerpunt voor Roosendaal blijft het inzetten op zonne-energie. © GinoPress B.V.

Kan iedereen wel meeprofiteren van de ambitieuze energieplannen van Roosendaal?

ROOSENDAAL - Roosendaal heeft geweldige plannen als het gaat om energie en duurzaamheid, maar wat zijn die waard als niet iedere Roosendaler zich die financieel kan veroorloven? Daarvoor waarschuwen politieke partijen SP, ChristenUnie en D66. SP-fractievoorzitter Adriënne Maas: ,,Ook de gewone man moet mee kunnen profiteren.’’

Die oproep deden die drie partijen tijdens de behandeling van de zogeheten Regionale Energie Strategie (RES). Er wordt in het hele land aan dertig van zulke plannen gewerkt, een gevolg van het Klimaatakkoord van vorig jaar. 

Ambitie

In deze regio werken 16 gemeenten aan zo’n RES: Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert.

Die zestien hebben de ambitie om in 2030 2,2 Twh elektriciteit duurzaam op te wekken (dat is het energieverbruik van een slordige 630.000 huishoudens) en 0,9 Twh aan warmte te besparen. Alle zestien dragen naar rato bij. 

Veel zon, geen windmolens

Quote

Echt niet iedereen kan zich zomaar even een nieuwe pannenset veroorlo­ven. Hoe zorgen we dat dit voor iedereen betaalbaar blijft

Adriënne Maas, SP

Voor Roosendaal betekent dit dat er vol ingezet wordt op het realiseren van die afgesproken 75 hectare aan zonneparken. Daarnaast wil de gemeente bedrijven stimuleren hun daken vol zonnepanelen te leggen. Inwoners moeten meer deel kunnen nemen aan energieprojecten. Extra windmolens zijn uit den boze. 

,,Maar stel: dan gaan we van het gas af, echt niet iedereen kan zich bijvoorbeeld zomaar even een nieuwe pannenset veroorloven. Hoe zorgen we dat dit voor iedereen betaalbaar blijft?’’, waarschuwt Maas. Volgens haar kunnen veel huishoudens dit niet zo maar ophoesten, huurders én kopers. 

‘Geen zorgen’

Zorgen om niks, vindt de rest van de raad, want in de plannen staat immers al duidelijk geschreven dat iedereen mee moet kunnen doen. Niet duidelijk genoeg, vinden SP, CU en D66, want hoe dan? 

Wethouder Klaar Koenraad verzekert dat er later alsnog uitgebreid gesproken wordt over hoe iedereen mee kan doen en mee kan profiteren. ,,Maar daar is het nog te vroeg voor.’’