Vrouwkes aan zet, één van de acts tijdens het Priense Swaree in Roosendaal.
Volledig scherm
Vrouwkes aan zet, één van de acts tijdens het Priense Swaree in Roosendaal. © peter van trijen/pix4profs

Leutige Swaree voor 'het mooiste stadje van de wereld’

ROOSENDAAL - Je zal maar burgemeester worden van een stadje in Brabant en dan op een zaterdagavond in je carnavalskloffie op het balkon van de Kwakkelkooi zitten voor het Priense Swaree. De kersverse burgervader Han van Midden maakte het zaterdag mee, het 40e Priense Swaree. Zijn eerste en meteen een warm bad. 

Van de ‘kloek mee pielekes’ tot het massaal meegezongen ‘Draai ‘t maar om’ van Da Wulde Nie Wete; de jaarlijkse leutrevue was als altijd één grote uiting van liefde voor Tullepetaonestad. ,,Het mooiste stadje van de wereld’', volgens Tullepeteun, die de hele voorstelling heeft zitten meeschrijven met de Swaree-acts, en ze met zijn ‘kladjes’ op het grote scherm, aan het einde handig samenvatte.

Traditie en vernieuwing

Een leutshow die bol staat van de tradities, maar waar gaandeweg ook een beetje vernieuwing in doorsijpelt. Zo oogt het Swaree, onder leiding van regisseur Jeroen Schrauwen steeds gelikter geworden, met fraaie animaties op de grote schermen en een Swaree-orkest onder leiding van Paul Rampaart dat klinkt als een klok. Heel veel liedjes, afgewisseld door sketches, dansjes en conferences, met vaak het motto ‘Draai ‘t mar om’ als rode draad. Nar Doremi zong een prachtige versie van Draai’ t mar om, tot groot enthousiasme van de zaal. En soms rolt uit een simpel idee een geweldige act, zoals acrobatische handenlopers van Witokwattis. Makkeluk Zat liet de Grookjes van Sprimm voorlezen door een opa met dyslexie. Ent Sint Senilia draait vreugde en verdriet om bij een synchrone begrafenis en bruiloft. Bij de begrafenis een bordje ‘just buried’ op de kist. En tante Gerda boft, want zij vangt de rouwkrans en is dus de volgende.

Weinig sneren

Opvallend weinig kritische acts dit jaar, al is een Swaree geen Swaree zonder de nodigde sneren naar de buren in het Krabbegat. En zelfs de Brexit kwam voorbij, in de persoon van de Roosendaalse Brit Jim Davis. Die woont al sinds 1974 in Roosendaal, maar heeft nu toch maar de Nederlandse nationaliteit aangenomen. ,,Nu ben ik een echte Tullepetaon.’’

Koninklijke onderscheiding

Carnaval is een feest van vriendschap en verbondenheid, zei Priens Markus dan ook bij de afsluiting. En die werd ook getoond voor toneelmeester en productieleider, Pieter Verduin, die na 29 Swarees afscheid nam. Behalve bij het Swaree heeft hij zich jarenlang ingezet voor heel veel carnavalsactiviteiten zoals de Kwakkelkrant. Hij ontving na afloop van het 40e Priense Swaree een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Han van Midden.