Afbeelding van de Nederlandse spoorwegpolitie ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding van de Nederlandse spoorwegpolitie ter illustratie. © ANP XTRA

Man springt uit trein om drugscontrole te voorkomen op traject Roosendaal-Antwerpen

ROOSENDAAL - De Federale Spoorwegpolitie van Antwerpen heeft een Belg opgepakt die probeerde te ontsnappen aan een drugscontrole in de trein. Dit gebeurde op het traject Roosendaal naar Antwerpen. De verdachte sprong op een tussenstation uit de trein, maar werd na een korte achtervolging aangehouden. Hij had meer dan 200 gram marihuana en 10 gram hasj op zak. 

De politie wilde de man uit de Belgische provincie Vlaams-Brabant controleren ter hoogte van het station van Kalmthout in België. Hier sprong hij uit, zodra de trein stilstond op het perron, en hij zette het op een lopen. Tijdens zijn vlucht dumpte hij een plastic zak gevuld met 200 gram marihuana en 10 gram hasj. 

Huiszoeking

Tijdens een huiszoeking in de woning van de verdachte werd er 4.500 euro, 120 gram cannabis, een onbekende hoeveelheid ketamine en cocaïne en een apparaat voor het maken van cannabisolie aangetroffen. De politie vond ook ook voldoende aanwijzingen in de woning om de verdachte te verdenken van XTC en cannabis handel.

De man is opgepakt en zit vast in afwachting van zijn verhoor. De treincontrole maakte onderdeel uit van  een grensoverschrijdende actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. Dit was een gezamenlijke actie tussen politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België.  

Bijna 2000 controles

De actie begon op donderdag 6 februari en duurde tot zondag 9 februari. Van de in totaal 1925 gecontroleerde personen verspreid over alle deelnemende landen waren er 247 in het bezit van drugs. 28 personen waren onder invloed. 25 personen werden gerechtelijk aangehouden en 17 voertuigen werden in beslag genomen.