Volledig scherm
De kerk van St. Willebrord is het enige rijksmonument in het dorp. © Peter van Trijen

Markante torenspits Willebrordse kerk wordt na bouwvak grondig aangepakt

ST. WILLEBRORD - Als het een beetje meezit, kan de opknap van de torenspits van de kerk van St. Willebrord na de bouwvak beginnen. 

Een grote, dure en ingewikkelde klus die al jarenlang in voorbereiding is en die naar verwachting zo'n 20 weken gaat duren. 

Opknap torenspits gaat vijf ton kosten

Om met de kosten te beginnen: die draaien rond de vijf ton. Maar gelukkig komt er 160.000 euro subsidie van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed en spaarde de Willebrordse gemeenschap zelf de afgelopen drie jaar ook een ton bij elkaar, onder meer door acties van de motortoerclub en collectes in de kerk. De rest van het geld komt uit legaten. 

Quote

De spits staat midden op de kerk en daarom kun je er lastig bij komen

Corrie Maas, Bouwcoördinator parochiebestuur

Het ingewikkeldst is de bouw van steigers, legt vrijwillig bouwcoördinator Corrie Maas uit. ,,Het is heel lastig om bij de torenspits te komen omdat die midden op de kerk staat. Er zullen veel steigers, liften en bruggen nodig zijn om erbij te komen.”

Ook de haan en het uurwerk gaan eraf

De deuren en luiken van de 45 meter hoge spits moeten geschilderd worden, de haan gaat eraf, de muren worden schoongemaakt en het karakteristieke uurwerk wordt vernieuwd en krijgt ledverlichting.

Het werk aan de spits zelf duurt ongeveer drie maanden en daarna worden het dak rondom de spits onderhanden genomen. In die leien zit asbest en daarom moeten ze allemaal af. 

Daarnaast wordt het metselwerk gereinigd en wordt ook het glas in lood opgeknapt. Dat zal dan naar verwachting ook zo’n twee maanden duren. De klus wordt uitgevoerd door bouwbedrijven die gespecialiseerd zijn in de opknap van kerkgebouwen.  

Torenspits moet er weer 25 jaar tegen kunnen

Volgens Maas moet de toren en wat er allemaal bijhoort er weer minstens 25 jaar tegen kunnen. ,,Hopelijk zijn er dan ook nog mensen die hun schouders onder het behoud van de kerk willen zetten. Het is het enige rijksmonument van St. Willebrord, een prachtig baken voor de hele regio. Daar moeten we toch ons best voor blijven doen.”

Volledig scherm
In 2004 stond de gevel van de Willebrordse kerk in de steigers. © Cor Viveen