Volledig scherm
Terrassen op de Roosendaalse Markt. Foto uit het vroege voorjaar van 2012. © Robert van den Berge

Meer variatie mogelijk in horecaterrassen Roosendaal

ROOSENDAAL - Minder regels en meer vrijheid voor de horecaondernemer in de gemeente Roosendaal. De cafébaas is niet langer verplicht hetzelfde terras als zijn buurman neer te zetten. De terrasuitbater mag zich weer onderscheiden van zijn collega's.

Volledig scherm
Met een lach op het gezicht worden de mensen op de terrasen in Roosendaal bediend. © ROBERT VAN DEN BERGE

Dat is de kern van het nieuwe terrassenbeleid van Roosendaal. De Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Roosendaal is er blij mee. ,,Deze nota is een goede basis om met elkaar te blijven samenwerken, zodat we bezoekers een divers aanbod aan gezellige terrassen kunnen bieden", zegt de Roosendaalse KHN-voorzitter Corné Oosterbos.

Minder regels en meer ruimte voor ondernemerschap. Dat klinkt heel anders dan de vorige terrassennota uit 2011. Dat was een dik, lijvig boekwerk over hoe de terrassen er uit moesten zien. Tot in detail was alles voorgeschreven, tot de RAL-kleuren toe. Dit heeft wel tot verbeteringen geleid, maar het regisserende karakter van die nota is niet meer van deze tijd, vindt het college. 

Aantrekkelijk aanbod

Volledig scherm
Wethouder Cees Lok (VVD) geeft ondernemers meer vrijheid. © Robert van den Berge

,,We willen de ondernemers de gelegenheid geven zich meer te onderscheiden met als doel een aantrekkelijk aanbod van terrassen te krijgen in Roosendaal en in de dorpen", zegt wethouder Cees Lok, die ook het economisch belang van het buitencafé benoemt. ,,In de vorige nota was alles tot in detail geregeld. Je kon bijna niet meer zien bij wie je op terras zat.”  Het nieuwe beleid gaat uit van de terrassen die er nu staan. Kroegbazen hoeven dus niet plotsklaps nieuw meubilair aan te schaffen.

De meeste horecaondernemers zullen probleemloos met de nieuwe regels uit de voeten kunnen. Speciale locaties, zoals de Markt in Roosendaal, vragen om aanvullende regels. Zo moet er altijd ruimte vrij blijven tussen de winterterrassen (tegen de gevels aan) en de terraseilanden op het plein. Hulpdiensten moeten er te allen tijde langs kunnen. 

Plastic stoeltjes

De gemeente vraagt de horeca nog steeds goed materiaal weg te zetten, maar vertrouwt erop dat de horeca zelf regelt wat goed is. Als een tapbaas op de Markt witte plastic stoeltjes van 5 euro per stuk wegzet, dan zal een collega van het daar iets van zeggen, zo is de verwachting. Het uitgangspunt van de nieuwe terrassennotitie is vertrouwen. 

De horeca kan er goed mee leven, blijkt uit de reacties van Corné Oosterbos van de KHN, afdeling Roosendaal. ,,Stedebouwkundige Riek Bakker zei dat we het samen moeten doen. Dit is een goed voorbeeld van hoe je het samen doet. We zijn al vroeg bij de nieuwe nota betrokken. Wat we hebben gezegd is in de nota terug te vinden. Op onze ledenvergadering heb ik veelal positieve reacties gehoord", zegt Oosterbos.