Volledig scherm
© anp

Met de veiligheid zit het wel goed in Roosendaal, nu het veiligheidsgevoel nog

ROOSENDAAL - Wat kan Roosendaal doen om het veiligheidsgevoel onder de inwoners verder te verhogen? De gemeenteraad heeft plannen genoeg, maar lang niet alles is uitvoerbaar. Zegt burgemeester Jacques Niederer, maar ook politiechefs Rens van den Oever en Johan Pieters van politieteam Roosendaal. 

Vooropgesteld, het gaat lang niet zo slecht met de veiligheid in de gemeente Roosendaal. Het aantal geregistreerde misdrijven is in 2017 voor het tweede achtereenvolgende jaar gedaald en inwoners geven hun veiligheidsgevoel tegenwoordig een 7,2. Een paar jaar geleden was dat nog 7.0. Dat blijkt uit het zogeheten Actieplan Integrale Veiligheid voor 2019 voor de gemeente Roosendaal.

Plannen

Maar toch, de Roosendaalse gemeenteraad zou graag zien dat er wat meer gedaan wordt om dat gevoel van veiligheid wat verder op te schroeven. Volgens CDA-fractievoorzitter Robert Breedveld zijn daarbij een aantal zaken van belang, vooral op het gebied van communicatie en zichtbaarheid. Het lijkt Breedveld zinvol om in navolging van de wijkagenten, voortaan ook de boa's (buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente) aan een vaste wijk te koppelen. 

Bewapenen

Peter Raijmaekers zegt meer te zien in een pop up-winkel voor politie en boa's, waar Roosendalers een beter inzicht kunnen krijgen wat de politie nu eigenlijk allemaal doet. PvdA’er Karim Ahlalouch pleit weer voor het instellen van een digitaal nachtregister voor leegstaande panden. ,,Want nu vindt er veel illegale bewoning plaats.‘’ ChristenUnie-leider Karen Suijkerbuijk pleit voor meer voorlichting, vooral op middelbare scholen. Daarnaast wil zij weten of de boa's eigenlijk niet bewapend kunnen worden. ,,Want die lopen nu ongewapend rond, daardoor lopen ze wel een groter risico.‘’

Temperen

Politiechefs Van den Oever en Pieters zijn blij met al die plannen, maar moeten de verwachtingen ook wat temperen. Want een pop up-winkel is op zich geen slecht idee, het zadelt de politie ook gelijk met een dilemma op. Van den Oever: ,,Want dat is natuurlijk nooit anoniem.‘’ Het koppelen van een wijkagent en een boa aan een vaste wijk, ziet collega Pieters wel zitten, maar hij zegt gelijk dat zo goed als onmogelijk is. ,,We kunnen door personele ontwikkelingen simpelweg niet meer garanderen dat een wijkagent vijf jaar lang op dezelfde wijk zit.‘’

Ook burgemeester Niederer ziet wat beren op de weg, bijvoorbeeld over het bewapenen van de boa's. ,,Ik snap de roep hierom, maar de officier van justitie is hier zwaar op tegen. Daarbij, onze boa's staan hun mannetje wel.‘’ De raad praat hier op 20 december verder over.