Volledig scherm
PREMIUM
Militair-historicus Christ Klep (60), geboren en getogen in West-Brabant, bij de Duitse bommenwerper Messerschmidt ME109 in het Vliegend Museum bij Seppe in Bosschenhoofd. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Militair-historicus Christ Klep: ’Bevrijder was geen prins op het witte paard’

InterviewBOSSCHENHOOFD - De zegetocht van onze geallieerde bevrijders staat gegrift in het nationale geheugen. Militairen die als helden ingehaald worden. Beelden van soldaten die toegejuicht worden omdat ze hun leven riskeerden om Nederland te verlossen van Nazi-Duitsland. We zijn er nog steeds dankbaar voor. Extreem dankbaar zelfs, vindt militair historicus Christ Klep (60). ,,Britse veteranen die vochten bij de mislukte slag om Arnhem, waren heel verbaasd over die dankbaarheid. Ze voelden zich zelfs beschaamd.”

Christ Klep is gebiologeerd door de Nederlandse kijk op de Tweede Wereldoorlog en hoe verkrampt politiek en regering omgaan met hedendaags oorlogsgeweld waar Nederlandse militairen bij betrokken zijn. Het door NOS en NRC onthulde nieuws dat in 2015 zeventig burgerdoden vielen bij een door Nederland uitgevoerd bombardement in Irak, laat volgens Klep -na het drama Srebrenica- opnieuw zien hoe lastig wij kunnen dealen met dood en verderf in oorlogssituaties.

  1. Heimolen krijgt snel horecavoorziening

    Heimolen krijgt snel horecavoor­zie­ning

    Rucphen - De Rucphense Heimolen begint binnenkort aan een nieuwe toekomst. ,,De bouw van het horecadeel begint zo spoedig mogelijk. Binnen enkele maanden’’, meldt Ton Jaspers, die samenwerkt met Peter Jansen. Hun plannen gaan uit van een toegevoegde horecavoorziening, die gebruik gaat maken van het meel dat de molen levert. Voor pannenkoeken of pizza’s; zelfs bier is een mogelijkheid. De anderhalve eeuw oude rijksmonument blijft zoals het is.