Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images

Miljoen euro boete voor tomatenkweker en kassenbouwer

DINTELOORD - Het Openbaar Ministerie eist boetes van 600.000 euro en 400.000 euro tegen kassenbouwer Kubo uit Monster en het moederbedrijf van tomatenkweker RedStar uit De Lier. Dit wegens valsheid van geschrifte en oplichting omtrent subsidie voor een klimaatkas in Dinteloord.

De tuinbouwbedrijven zouden zich tussen oktober 2011 en juni 2013 schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte en oplichting bij de aanvraag van Europese subsidies voor energie-innovaties. De subsidies waren bedoeld voor de hypermoderne klimaatkas die de tomatenkweker in juli 2013 opende in Dinteloord.

Taakstraffen

De (toenmalige) directeuren van de bedrijven hoorden ook een werkstraf tegen zich eisen van 200 uur. De (toenmalige) financieel-directeuren zouden, als het aan Justitie ligt, 120 uur werkstraf moeten uitvoeren. Een subsidie-adviseur hoorde een taakstraf eisen van 100 uur.

Van geen kwaad bewust

De bedrijven zouden hebben geschoven en gesjoemeld met de prijsopgaven om zo meer subsidie te kunnen innen dan waar ze recht op hadden, zo meent het Openbaar Ministerie. Maar de verdachten zijn zich van geen kwaad bewust, zo bleek begin deze week.

Dat geld ook voor RedStar. ,,Met veel tamtam heeft de NVWA in 2014 het bedrijf een etiket van fraude opgeplakt zonder dat daar een concrete aanleiding toe was", schrijft raadsman Boudewijn van Eijck namens RedStar in een persbericht. ,,Het is jammer dat het vijf jaar heeft moeten duren voordat we ons gelijk kunnen halen.”

  1. Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjesavond ooit’

    Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjes­avond ooit’

    OUDENBOSCH - Minder dan een maand geleden las u in deze krant voor het eerst over alleenstaande moeder Malissa uit Oudenbosch, in een artikel over Sinterklaas en armoede. Zij vertelde toen dat ze geen idee had hoe ze cadeautjes kon regelen voor haar twee jonge dochters. Maar gisteren beleefden die meiden juist 'hun leukste Sinterklaas ooit', zegt Malissa de ochtend na pakjesavond. Dankzij de lezers van deze krant.