Volledig scherm
Vloggende kids. © Qphoto

Ook vloggende kinderen kunnen in Halderberge subsidie krijgen

OUDENBOSCH - Naast een bijdrage voor muzieklessen kunnen Halderberge kinderen, die graag boetseren, fotograferen of een videoclip maken een financieel duwtje in de rug tegemoet zien.

Burgemeester en wethouders hebben besloten de subsidieregeling voor kunst- en muziekonderwijs voort te zetten. Jeugd tussen de zes en achttien jaar kunnen een subsie van maximaal 200 euro aanvragen. Wethouder Thomas Melisse zegt dat ondanks het faillissement van het Centrum voor de Kunsten Amadeus er toch volop kinderen muziek zijn blijven maken. 

Het dichtdraaien van de subsidiekraan in buurgemeente Moerdijk en de forse bezuinigingsronde in Halderberge waren in 2013 de doodsteek voor Amadeus. De muziekschool aan het Sint Annaplein ging op slot, hoewel een aantal muziekleraren ruimtes bleven huren voor privé-lessen aan leerlingen.

Melisse: ,,De taak van het muziekonderwijs is in vrijwel alle kernen deels overgenomen door de fanfares en harmonieën. Zij geven les op school of in het repetitielokaal. Daarmee is de continuïteit van muziek en cultuur in onze gemeente gewaarborgd.''

De gemeenteraad besloot een jaar na het faillissement de nieuwe subsidieregeling in te voeren. Nu volgt een uitbreiding met andere kunstuitingen als vloggen of games ontwikkelen. Afgelopen jaar deden 125 kinderen een beroep op de subsidieregeling. Melisse vindt het een slimme manier om het cultureel leven goed op peil te houden. ,,Geen huisvestings- of onderhoudskosten meer, maar wel goede lessen door erkende muziekdocenten en extra ontplooiingsmogelijkheden. Afwachten hoe groot de vraag naar de andere cultuurvormen is, maar afgezet tegen de populariteit verwacht ik ook daar een goede toeloop.''