Volledig scherm
ILLUSTRATIE - Een automatische externe defibrillator op de werkvloer. De AED is een draagbaar toestel dat gebruikt wordt bij het reanimeren van een persoon. Foto ANP © ANP

Opnieuw AED's gestolen in Sprundel

SPRUNDEL - Opnieuw zijn twee AED’s in Sprundel gestolen in het weekend van 15 en 16 juni. ,,Onacceptabel, wie haalt het in zijn hoofd?” is de reactie van burgemeester Marjolein van Meer Mohr.

,,AED  (Automatische Externe Defibrillator) kan levens redden. Mensenlevens worden door deze diefstallen onnodig in gevaar gebracht. Het is verschrikkelijk dat er opnieuw een AED gestolen is” zegt de burgemeester. 

“Wij zien het belang in van AED’s, die bij hartfalen voor het slachtoffer het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Wie haalt het nu in zijn hoofd deze van levensbelang zijnde apparaten te ontvreemden?”vraagt burgemeester Van der Meer Mohr zich af.

In de gemeente Rucphen werden eerder AED’s ontvreemd. Eind november 2018 zijn er vijf AED’s gestolen in de gemeente Rucphen: twee in Schijf, twee in Rucphen en één in Sprundel. Vier van deze AED’s zijn later teruggevonden.

De  Gemeente heeft aangifte gedaan van de ontvreemding. Daarbij roept de gemeente inwoners op het te melden bij politie of gemeente als zij iets verdachts gezien hebben.

In alle kernen heeft de gemeente Rucphen sinds 2011 een dekkend netwerk met ruim 35 AED’s. Het is van levensbelang om voldoende AED’s in de buurt te hebben. Twee dienstauto’s van Handhaving zijn ook voorzien van een extra AED. Op deze manier dragen deze medewerkers extra bij aan de veiligheid in de omgeving. “In de praktijk is gebleken dat onze dienstvoertuigen soms eerder ter plekke zijn bij een calamiteit dan de hulpdiensten”, aldus burgemeester Marjolein van der Meer Mohr.

Het komt geregeld voor dat medewerkers van de gemeente, vooral de handhavers, betrokken zijn bij een reanimatie. Tijdens deze reanimaties bleek dat het soms onnodig veel tijd kost om ook een AED ter plekke te krijgen.