Volledig scherm
De Rabobank in Oudenbosch. De politie hield al twee mannen aan voor de geruchtmakende roof uit de kluisjeskelder van de bank en heeft nu een derde verdachte op het oog. © ANP

Opnieuw beveiliger in beeld voor kluisjesroof Rabobank

De recherche lijkt steeds dichter bij een oplossing te komen van de spectaculaire kluisjesroof bij Rabobank in Oudenbosch. Ze heeft een nieuwe, derde verdachte op het oog. Het zou gaan om een van de twee rovers in het bankgebouw.  

De nieuwe verdachte is een oud-medewerker van beveiligingsbedrijf EBN, een voormalige collega dus van de twee eerder aangehouden verdachten. De politie is er nog niet in geslaagd hem op te sporen. Ze is de derde man op het spoor gekomen via camerabeelden in of bij de bank. Getuigen hebben hem daar op herkend. 

Dat bevestigen de advocaten Henk van Asselt en Ziya Yeral van de twee reeds opgepakte EBN-beveiligers uit Roosendaal en Etten-Leur. De verdachten uit Etten-Leur en Roosendaal (43 en 45) hoorden vanmiddag van de raadkamer dat ze nog eens 30 dagen in voorarrest moeten blijven, tot aan hun eerste openbare rechtszitting in de zaak.

Safeloketten gereed gelegd

Intussen lijkt de recherche steeds steviger bewijs in handen te krijgen tegen de twee reeds aangehouden EBN-werknemers. Zo zijn er aanwijzingen dat het duo een veel grotere rol heeft gespeeld dan eerder gemeld. Bronnen rond het onderzoek zeggen dat justitie er nu vanuit gaat dat de beveiligers de rovers niet alleen maar in en uit de bank hebben gesmokkeld. Ze zouden ook de driehonderd safeloketten uit de zwaar beveiligde, geautomatiseerde kelderkluis hebben gehaald en die in het halletje voor de kluisdeur hebben gelegd. Daar konden de twee rovers de lades in het weekeind op hun gemak openen.

Een en ander zou zijn gebeurd op de vrijdagavond, toen de beveiligers de bank volgens procedure moesten sluiten.  De twee verdachten zouden bijna een uur in de bank zijn gebleven, veel langer dan gebruikelijk. Uit systeemgegevens zou bovendien zijn gebleken dat uitgerekend in dat uur de deur van de geautomatiseerde kruisruimte open heeft gestaan, zonder dat er bankpersoneel in het gebouw was. 

Schim

Ook blijkt justitie te beschikken over beveiligingsbeelden van die vrijdagavond  waarop te zien is hoe de EBN-beveiligers buiten door het raam aanwijzingen geven aan iemand in de bank, die daar niet hoort te zijn. Deze onbekende persoon staat niet op beeld maar zijn schim is wel te zien.

Geld en sieraden uit driehonderd kluisjes

De spectaculaire kluisroof werd op maandag 5 maart ontdekt maar was al enkele dagen eerder gepleegd. De daders zijn meer dan 24 uur in het bankgebouw geweest.

De twee beveiligers zijn begin april gearresteerd. Ze ontkennen dat ze betrokken zijn geweest bij de diefstal en weerspreken de vermoedens dat ze dieven de bank hebben binnengelaten.

De politie is nog op zoek naar de dieven van het geld en de sieraden uit driehonderd kluisjes.

  1. Overname Joost Zorgt door Actief Zorg; in Bosschenhoofd liep zorg toch al door
    PREMIUM

    Overname Joost Zorgt door Actief Zorg; in Bosschen­hoofd liep zorg toch al door

    BOSSCHENHOOFD - Thuiszorgorganisatie Joost Zorgt wordt overgenomen door een Actief Zorg, een Brabantse partij. Curator Johan Westerhof (HVG Law) uit Utrecht heeft hierover overeenstemming bereikt. Wat de gevolgen voor de Brabantse vestiging in Bosschenhoofd zijn is nog onduidelijk. ,,We wachten nog steeds op een gesprek met de curator‘’, aldus Franklin Elgin, franchisenemer van Joost Zorgt in West-Brabant en inmiddels ook Rotterdam. ,,Of ook wij onder de naam Actief Zorg verder gaan, kan ik pas daarna zeggen.‘’