Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Paranoïde junk uit Oudenbosch wilde dood, tbs dreigt

BREDA - De 29-jarige A.M. uit Oudenbosch wilde dood. De depressieve en verslaafde man draaide daarom alle gaspitten in zijn huis aan de Marktstraat open en ging naar bed om in zijn slaap te sterven. Wel stuurde hij nog een sms naar zijn zus met wat hij van plan was. Die belde de politie, waarna de brandweer en de politie hem wakker maakten. Tegen M. is donderdag veertien maanden cel geëist en tbs met dwangverpleging.

M. had al jarenlang problemen. Hij had last van een stoornis en gebruikte, cocaïne, ghb, speed en alcohol. Bovendien had hij last van waanbeelden. Zijn computer en bankrekeningen, vertelde hij bij de rechtbank, worden al jaren gehackt. Er zouden immense bedragen zijn afgeschreven van zijn rekening en mensen zouden met lasers in zijn woning schijnen.

Op 1 maart vond hij het genoeg geweest. Hij had al twee dagen geen drugs gebruikt en was daardoor depressief geraakt. Toen kwam hij tot zijn gevaarlijke daad. Omdat de brandweer en de politie met spoed kwamen, werd een explosie afgewend. 

Quote

Nee, ik had er totaal niet bij stilge­staan dat het had kunnen ontploffen

A.M. uit Oudenbosch

Woning behouden

,,Nee, ik had er totaal niet bij stilgestaan dat het had kunnen ontploffen'', zei M. Daarom vroeg advocaat Faton Bajrami om geen extra celstraf meer op te leggen bovenop zijn voorarrest. Ook vroeg de raadsman om alleen voorwaardelijk tbs op te leggen, zodat de man zijn woning kan behouden.

Officier Arno Vroombout denkt dat dat niet gaat helpen. Toen de man een paar maanden geleden de gevangenis uit mocht en naar een afkickkliniek kon, liep hij weg. De aanklager denkt daarom dat de tbs in een gesloten kliniek moet.

De rechtbank doet 27 september uitspraak.