Geen HapStap dit jaar in Roosendaal. Maar de organisatie broedt samen met de Vereniging Horeca Oude Markt op een mogelijk alternatief in augustus... als dat tegen die tijd al weer kan.
Volledig scherm
Geen HapStap dit jaar in Roosendaal. Maar de organisatie broedt samen met de Vereniging Horeca Oude Markt op een mogelijk alternatief in augustus... als dat tegen die tijd al weer kan. © peter van trijen/het fotoburo

Plan: Roosendaals festival om ‘vrijheid’ te vieren na coronacrisis

ROOSENDAAL - Een mini-festival in het hart van de Roosendaalse binnenstad. Met hapjes, drankjes en een soort jaarmarkt. Om te vieren dat de coronacrisis helemaal achter de rug is en dat we ons gewone leven weer op kunnen pakken. En om de lokale Roosendaalse ondernemers een steuntje in de rug te geven. 

Dat is het idee van Maaike Matthijssen, uitbaatster van café Het Wapen van Roosendaal én voorzitster van de Vereniging Horeca Oude Markt (VHOM).

Matthijssen kreeg dit idee vanwege het afgelasten van het HapStap-festival. HapStap had dit jaar van 30 mei tot en met 1 juni plaats moeten vinden. 

De organisatie daarvan zag echter dat hun culinaire evenement (ontstaan door het samenvoegen van eetfeestjes Over de Tong, Pinxter én HapStap) door alle maatregelen rondom de coronacrisis noodgedwongen niet door kon gaan. Matthijssen legt uit dat VHOM en HapStap hierbij de handen ineen slaan. 

‘Net als de oude stadsfeesten’

Quote

Net zoals de vroegere stadsfees­ten; een combinatie van eten, drinken en muziek in de binnenstad

Maaike Matthijssen, VHOM

Matthijssen: ,,Iedereen zit nu thuis opgesloten, maar het zou mooi zijn dat we over een tijdje kunnen vieren dat we weer ‘vrij’ zijn. Dat we weer mooie dingen in onze stad kunnen gaan doen.’’ Matthijssen denkt daarbij aan een klein, ééndaags festival. 

Onder de vlag van HapStap, maar met medewerking van de gemeente, horeca-ondernemers en retailzaken. ,,Net zoals de vroegere stadsfeesten; een combinatie van eten, drinken en muziek in de binnenstad.’’ 

Voor ondernemers moet het mogelijk zijn om met kraampjes in de straat te staan. Het idee daarachter is dat die nog wat kunnen verdienen, om iets goed te maken van de verloren omzet door de coronacrisis. ,,We moeten elkaar steunen in deze tijd en zeker de lokale ondernemers.’’

Alleen... wanneer?

Matthijssen zegt dat de focus van dat festival in principe komt te liggen op de Markt, Nieuwe Markt en de Raadhuisstraat. Helemaal zeker is het allemaal nog niet.

Volgens Matthijssen zijn het vooralsnog allemaal nog maar ideeën: ,,Ik ben ondernemer en in mijn hoofd borrelt het van de plannen. Maar we zijn hier nog binnen de VHOM met elkaar over aan het sparren.’’

Grootste vraagteken is eigenlijk de datum. Matthijssen hoopt dat zo'n festival nog in augustus plaats zou kunnen vinden. ,,Maar het is allemaal erg lastig plannen in deze tijd. We weten ook niet wat er eventueel nog op ons af gaat komen. We hebben nu het verzoek bij de gemeente Roosendaal weggelegd om eens met ons mee te kijken naar een datum. We wachten nog op antwoord.’’

  1. Binnenkijken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films
    PREMIUM

    Binnenkij­ken in de nieuwe bioscoop van Roosendaal: hier kijk jij straks naar de nieuwste films

    ROOSENDAAL - Meters aan rode stof hangen al aan de muur. Bussels koperdraadjes verraden precies waar de speakers komen te hangen. Op de gigantische houten hellingen staat tot op de millimeter afgetekend waar de stoelen moeten komen. De muren achterin staan zo glad als een spiegel, klaar voor zes enorme doeken. Langzaam maar zeker begint het immense gebouw aan de Nieuwstraat écht op een bioscoop te lijken.