Volledig scherm
Tiny Forest. © Jessica de Lepper

Progressief Halderberge pleit voor aanleg minibosjes in de wijken

OUDENBOSCH - Aansluiten bij één van de 24 Nederlandse gemeenten om een Tony Forest aan te leggen. Dat is de wens van de politieke partij Progressief Halderberge, die de aanleg van een minibos vindt passen bij lokale ambities op het gebied van duurzaamheid.

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos ter grootte van een tennisbaan passend binnen een woonwijk of nabij een school. Een Tiny Forest zorgt voor een groene impuls in de buurt, stimuleert de biodiversiteit en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. Het bos brengt de natuur dichterbij huis.

IVN, het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid, stelt zichzelf ten doel honderd Tiny Forests aan te leggen, verdeeld over 24 gemeenten. Per deelnemende gemeente worden minimaal vier minibosjes aangelegd. Voor dat doel kreeg het IVN 1,85 miljoen van de Nationale Postcode Loterij. Elke gemeente draagt bij in co-financiering. 

De fractie van Frits Harteveld vraagt het college in hoeverre Tiny Forests aansluit bij de vastgelegde ambities van Halderberge op het gebied van duruzaamheid. ,,Als dat niet het geval is, willen we ook weten waarom niet'', zegt Harteveld. Hij hoopt dat zijn gemeent er wél voor gaat en partnergemeente van IVN wil worden. Gemeenten kunnen zich nog tot 17 juli aanmelden bij IVN.