Volledig scherm
De familie Doggen doet mee voor de Kan-Me-Nie-Schille-Trofee! © Pix4profs/Iman Fase

Record in Wouw: Schil van meer dan tweeënhalve meter uit één aardappel

WOUW - Wie dacht dat een schil van twee meter vorig jaar tijdens de Kartoffelwedstrijd in zaal Donkenhof het maximum was, kwam bedrogen uit. Guus Heijmans verbrak zijn eigen record door een schil van 256,5 centimeter te produceren.

De winnaar was dolgelukkig, maar liet meteen weten dat hij thuis niet de aardappelen schilt. ,,Dan zitten we ‘s avonds om acht uur nog niet te eten”, gaf hij aan.

Het was dit keer extra druk bij de strijd om de ‘Kan-me-nie-schille’-trofee. Ook de agrariërs hadden extra hun best gedaan en liefst acht telers hadden hun beste rassen ingestuurd. De enkele honderden aanwezigen schilden die aardappelen en sneden ze in frietjes, waarna ze in de keuken gebakken werden. ,,Wij hadden in de keuken duidelijk twee favorieten, die zich lekker lieten bakken”, gaf Jannine Broeren aan. 

De proevers kwamen bijna tot dezelfde keuze en het ras Markies van Erik de Bruijn werd beloond met de eerste prijs vóór de Agria van Gybert Doggen en Zorba van Wim Vos. De Bruijn lichtte toe dat het ras eigenlijk van een teler in Tholen is: ,,Ik heb dat ras op mijn grond aan de Kruislandseweg uitgeprobeerd en dat ging heel goed. Volgend jaar probeer ik het weer.”

Iedere keer als er een nieuw ras op tafel kwam, was het proeven, nadenken en punten geven geblazen. De kinderen hadden er minder moeite mee, zij aten alle friet van welk ras dan ook gretig op.

Enorme aardappelen

Bij de wedstrijd om de langste schil, gingen zowel volwassen als jeugd aan de slag met enorme aardappelen. Toen de eerste lengte, 178 cm, van Ad van den Oever bekend werd, haakten de eerste deelnemers al af. Anderen bleven stug doorgaan om daar overeen te komen. Zoon John van den Oever bracht het uiteindelijk tot 134 centimeter, maar Guus Heijmans, die in een hoekje geconcentreerd zat te werken, stak met 256,5 iedereen de loef af.

Bij de jeugd ging de eerste prijs naar Mats van den Oever met 65 cm voor Thijs van de Veeken met 49 cm en Gijs Doggen met 35,5 cm. Natuurlijk was het publiek ook winnaar, want dat mocht de hele middag frietjes met mayonaise en snacks proeven.