Volledig scherm
Kluntocht in de Bredase binnenstad. © Joyce van Belkom/Het Fotoburo

Roosendaal krijgt eerste Klûntocht: bij deze cafés kan je een stempel scoren

ROOSENDAAL – Tullepetaons Klûnen, it giet oan! Roosendaal heeft een eigen klûntocht.

Quote

Je kan je voorstel­len dat we een beetje overvallen zijn door de aandacht

Dennis van Velthoven, Organisator

De allereerste editie vindt plaats op zondag 3 februari. Voor vijf euro kunnen deelnemers vanaf 13:11 uur een stempelkaart op de Markt in Roosendaal halen. Met de kaart kunnen ze langs 13 cafés voor een klûnstempel. Vanaf 18:11 uur krijgt iedereen die een volle kaart in komt leveren een klûnkruisje.

“We lopen al een tijdje met dit idee rond”, zegt Dennis van Velthoven van evenementenbuerau Eventiz die het evenement samen met Martijn Meeuwis organiseert. “Nu dachten we: laten we het gewoon doen!”

Friese steden

De klûntocht heeft dezelfde opzet als die van Breda, die al een aantal jaar wordt georganiseerd. Duizenden feestgangers hobbelen er van kroeg naar kroeg, op weg naar een stempel en een pilsje. De namen van de cafés zijn voor de gelegenheid omgedoopt tot Friese plaatsnamen. Ook in Roosendaal is dat straks het geval.

 Van Velthoven heeft contact gehad met de organisatie van de Bredase tocht en is van mening dat de twee evenementen elkaar versterken. “Die van ons is een week eerder dus we zitten elkaar niet in de weg. En door het zo vroeg te organiseren, pakken we het ‘winterthema’ nog een beetje mee. Mooie Unoxmutsen en zo.”

Overvallen

Het Facebookevenement van het Tullepetaons Klûnen heeft volgens Van Velthoven in nog geen twee dagen tijd 42.000 bezoekers getrokken. Meer dan 1.200 hebben aangegeven dat ze naar het evenement gaan of er geïnteresseerd in zijn. “Je kan je voorstellen dat we een beetje overvallen zijn door de aandacht”, lacht Van Velthoven.

Deze dertien cafés doen mee

Jaxx
3 Weesgegroetjes
Ergens Anders
Time Out
De Kring
De Moriaan
Wapen van Roosendaal
De Sjoes
De Raatskelder
Bij Moeders
Chagall
Burgers & Beers
El Corazon

Na de barre tocht volgt er een optreden van een bekende feestact op de Markt. Welke dat is, maakt de organisatie binnenkort bekend.

Goed doel

De volledige opbrengst van de dag gaat naar een goed doel, dat eveneens later bekend wordt gemaakt. “Het is in ieder geval een lokaal doel”, zegt Van Velthoven. “Ik ben zelf nogal ‘van de carnaval’ en hoef uit dit evenement geen winst te halen. Het lijkt me gewoon mooi om de opbrengst te schenken.”