Volledig scherm
Jan Snel voor zijn winkel in 2012. © Peter van Trijen/pix4profs

Roosendaal verliest een markant figuur: Jan Snel is dood

necrologieROOSENDAAL - Iedereen in Roosendaal kent Jan Snel van de gelijknamige ijzerhandel, zo ongeveer de bekendste zelfstandige ondernemer in de stad. De ijzerhandelaar en gereedschapsman had tientalen jaren een karakteristieke winkel in de Raadhuisstraat 42. Hij overleed afgelopen maandag 9 december op 83-jarige leeftijd. 

Binnenstadsmanager en oud-prins carnaval Olav Posthumus heeft warme herinneringen aan Snel. ,,Als je iets zocht wat je niet kon vinden, moest je naar de winkel van Jan Snel. Ik heb veel buiten met hem staan kletsen. Dan kwam hij op de fiets de Raadhuisstraat inrijden. Op de bagagedrager stond een houten kist met daarin zijn bedrijfsadministratie”. 

Volledig scherm
De winkel in de Raadhuisstraat was al geruime tijd gesloten. © foto: Floyd Aanen

Authentieke winkel 

Jan Snel had in zijn winkel alles liggen wat je in huis kon gebruiken. Van een aansteker tot een zekering. ,,Er werd vaak wat lacherig gedaan over zijn etalage met al die papiertjes, maar hij had het wel allemaal liggen. Nu het weg is, ga je het toch missen", zegt Posthumus. Op de papiertjes stonden gevleugelde teksten als ‘vanaf morgen kunt u pinnen’ en ‘vandaag alles 50% korting’. 

,,Jan deed zijn eigen ding. Bij het jaarlijkse Priense Swarree kwam hij ook vaak voorbij in diverse sketches". 

Volledig scherm
De Roosendaalse zeulband Jan Snel Kapel. © Jan Snel Kapel/Facebook

Huisorde carnaval

,,Jan heeft mijn eerste huisorde gemaakt in 2005 toen ik prins carnaval was. In totaal 111 exemplaren. Toen ik in zijn winkel stond om te vragen of hij dat kon leveren kuierde hij, in zijn bekende stofjas, naar achteren en kwam terug met een grote sleutel.Dat heeft hij toen perfect geregeld”. 

Volledig scherm
Overlijdensadvertentie Jan Snel. © https://www.mensenlinq.nl/