Volledig scherm
stockadr armoede crisis geld portemonnee euro faillissement bezuiniging bezuinigingen blut bankroet © ThinkStock

Roosendaalse armoedeclubs gaan niet samen onder één dak: ‘Geen geschikte panden beschikbaar’

ROOSENDAAL - De verschillende particuliere initiatieven die in Roosendaal actief zijn in de armoedebestrijding worden niet samen in één pand ondergebracht. 

De gemeente Roosendaal laat na een zoektocht weten simpelweg geen panden in de aanbieding te hebben die aan het eisenpakket van die clubs voldoen. Al deze verenigingen zijn inmiddels hiervan door de gemeente op de hoogte gesteld. 

Voedsel, kleding en meubels

Quote

We kunnen op dit moment geen aanbod doen dat voldoet aan de gevraagde oppervlak­te en wensen

Klaar Koenraad, wethouder

Roosendaal kent behoorlijk wat (kleinschalige) initiatieven die zich op allerlei manieren inzetten voor mensen die in Roosendaal met armoede te maken hebben. Dat varieert van het inzamelen van voedsel, kleding en meubels tot het organiseren van activiteiten voor mensen met een smalle beurs. 

Die instanties - elf in totaal - hebben meermaals bij de gemeente aangegeven behoefte te hebben aan een pand. Vooral voor opslag en voor het houden van activiteiten. 

Zonder succes

Voor de gemeente Roosendaal aanleiding om de wensen van die clubs in kaart te brengen en daar vervolgens de eigen vastgoedportefeuille op los te laten. Maar zonder succes, schrijft wethouder Klaar Koenraad in een brief aan die organisaties. Een afschrift van dat schrijven is ook naar de Roosendaalse politieke partijen gestuurd. 

‘Teleurstellend’

Op basis van alle wensen moest de gemeente op zoek naar pand met een oppervlakte tussen de 300 en 400 vierkante meter. Daar zou ook een aparte kantoorruimte, een keuken én een aparte activiteitenruimte bij moeten zitten. En alles gelijkvloers. 

,,Maar we kunnen op dit moment geen aanbod doen dat voldoet aan de gevraagde oppervlakte en wensen’’, aldus Koenraad in een brief aan de betrokken instanties. ,,Ik begrijp dat dit teleurstellend is.’’

Samenwerken

Daar komt volgens Koenraad bij dat de gemeente nadrukkelijk als voorwaarde had gesteld dat die organisaties dan wel meer samen zouden moeten gaan werken, maar dat daar onder de clubs zelf amper draagvlak voor is.

Daarmee houdt het voor Koenraad op: ,,Want de gemeente kan en wil individuele huisvestingsvragen niet faciliteren.’’ Wel roept ze de initiatiefnemers op om alsnog wat meer samen te werken. ,,Want ik ben er van overtuigd dat het bereik van uw activiteiten vergroot en dat u daarmee meer mensen in nood kunt helpen.’’

Quote

Ik ben er van overtuigd dat u door samenwer­king meer mensen in nood kunt helpen

Klaar Koenraad, wethouder
  1. Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    Lekker ontspannen bij Hap & Tap in Hoeven: ‘Dit hebben we nodig’

    HOEVEN - ,,Dit heeft onze hectische maatschappij nodig,' zegt Winfried van Roesel tijdens de derde editie van Hap & Tap Samba Cubana. Gistermiddag en -avond was het lekker genieten op het grasterrein voor Centrum Bovendonk. Met Sambamuziek, hapjes, cocktails, optredens en kindervermaak in Zuid-Amerikaanse sferen. Organisator Edwin Gildemeijer straalde van oor tot oor toen na de ochtendregen, de droogte en vooral het lekkere zonnetje verscheen.