Volledig scherm
De nieuwe wethouders van de gemeente Roosendaal nemen vlak na hun benoeming in De Suite felicitaties in ontvangst. Vlnr.: Klaar Koenraad, René van Ginderen, Cees Lok, Inge Raaymakers en Toine Theunis. © peter van trijen/pix4profs

Roosendaalse raad: wie is de mol?

ROOSENDAAL - 'Wie is de mol?' Die vraag stelden meerdere Roosendaalse raadsleden nadat bleek dat er donderdagavond voor de benoeming van de vijf wethouders één stembriefje te veel was ingeleverd. Er waren vanavond 31 raadsleden aanwezig die mochten stemmen over de nieuwe wethoudersploeg, maar de griffier en de burgemeester telden samen 32 briefjes. 

Het was de VLP-fractie die burgemeester Jacques Niederer aan het einde van de raadsvergadering op de fout wees. De raad telt officieel 35 leden, maar voor de bijeenkomst van donderdag waren er drie afmeldingen binnengekomen. Daarnaast was ook Peter Raijmaekers van de Roosendaalse Lijst niet aanwezig, maar hij had zich niet afgemeld bij de griffie. ,,Daarom gingen wij uit van 32 stemgerechtigde raadsleden, zoveel stembriefjes zijn vanavond ook tijdens deze vergadering opgehaald. Helaas kan ik niet achterhalen wie de persoon is die niet mocht stemmen, de briefjes worden anoniem ingeleverd. Ik heb geen enkel bewijs", aldus Niederer. 

Niet dat deze 'mol-actie' de uitslag van de wethoudersverkiezing in de war bracht. De dames Klaar Koenraad (GroenLinks) en Inge Raaymakers (Roosendaalse Lijst) werden met unanieme stemmen gekozen. Raaymakers' partijgenoot Toine Theunis  en ook Cees Lok (VVD) en René van Ginderen (CDA) kregen dertig stemmen voor en twee stemmen tegen. VVD-raadslid Jac Wezenbeek was niet voorgedragen als wethouder, maar kreeg  toch twee stemmen achter zijn naam. 

Naast de benoeming van de vijf wethouders, werden ook (burger)raadsleden benoemd. Meest opvallende naam in dit rijtje is de 18-jarige Nick Klaver. Hij is het neefje van Jesse Klaver en is namens GroenLinks benoemd tot burgerraadslid. 

Oud-wethouders Saskia Schenk en Corné van Poppel (Hans Verbraak was afwezig) werden door Niederer uitgebreid bedankt voor hun inzet. 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Geschenkpakket XL;  twintig Roosendaalse producten in één doos
    PREMIUM

    Geschenk­pak­ket XL; twintig Roosendaal­se producten in één doos

    ROOSENDAAL - Dat Roosendaal een bijzondere verjaardag viert, is genoegzaam bekend. Maar wat kun je als ondernemer doen met het 750-jarige bestaan van de stad? Je verzint een cadeau, dat ligt voor de hand. Maar je wilt geen standaard cadeautje. Je gaat voor een geschenk dat bestaat uit producten die hebben bijgedragen aan de rijke historie van Roosendaal. Het resultaat? Een Roosendaals geschenkpakket XL. Twintig artikelen, van een pot Duo Penotti tot een Roosendaals kwartetspel, zijn verwerkt in het pakket.