Volledig scherm
John Verpaalen met boek over windmolens in Ieper tijdens Tweede Wereldoorlog © Pix4Profs/Peter van Trijen

Roosendaler John Verpaalen scoort met boek over molens in Ieper

ROOSENDAAL - De Roosendaalse onderzoeker John Verpaalen scoort met zijn boek ‘Molens van de frontstreek’ over 65 verdwenen molens in het gebied rond het West-Vlaamse Ieper. In de Eerste Wereldoorlog zijn daar 440 molens vernietigd.

Bij de presentatie in Ieper waren 150 mensen aanwezig. Verpaalen: ,,Het bijzondere vond ik, dat er ook landgenoten aanwezig waren: uit Roosendaal, Breda en Tilburg bijvoorbeeld, tot zelfs uit Groningen! Maar ook uit Wallonië en Noord-Frankrijk vond men de weg naar Ieper.”

Volledig scherm
Naast het Bakkerijmuseum in Geel staat Molen in 't Veld. © Beeldbank Stichting Levende Molens

Sinds de eerste druk in 1995 verscheen, heeft Verpaalen veel reacties verzameld. En veel nieuwe informatie en onbekende foto's ontvangen. ,,Op een gegeven moment had ik zo veel nieuwe gegevens dat ik besloot het boek uit 1995 aan te passen”, zei de oud-docent Nederlands en geschiedenis van het Da Vinci College eerder. Er zijn zeshonderd exemplaren gedrukt. De helft is al verkocht. Het boek is voor 34,95 euro te bestellen via info@molencentrum.nl. 

Volledig scherm
John Verpaalen (met Ina Munnik) bij een waarheidsgetrouwe maquette van de 19e-eeuwse bergmolen in Nispen. Foto uit 2010 van Leen Devulder.
 1. Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjesavond ooit’

  Gillende kinderen in de gang bij Malissa: ‘Onze beste pakjes­avond ooit’

  OUDENBOSCH - Minder dan een maand geleden las u in deze krant voor het eerst over alleenstaande moeder Malissa uit Oudenbosch, in een artikel over Sinterklaas en armoede. Zij vertelde toen dat ze geen idee had hoe ze cadeautjes kon regelen voor haar twee jonge dochters. Maar gisteren beleefden die meiden juist 'hun leukste Sinterklaas ooit', zegt Malissa de ochtend na pakjesavond. Dankzij de lezers van deze krant.
 2. Veel reacties op noodoproep Halve Marathon: ‘Onder aan de streep heb ik gewoon vijftien mensen nodig’
  PREMIUM

  Veel reacties op noodoproep Halve Marathon: ‘Onder aan de streep heb ik gewoon vijftien mensen nodig’

  ROOSENDAAL - Voorzitter Edward Heijnemans van de Halve Marathon van Roosendaal is blij verrast met de aandacht die zijn noodoproep krijgt. Eerder deze week sprak Heijnemans in deze krant over het mogelijke einde van hét hardloopevenement van de stad. Hij deed een ‘ultieme’ oproep. ,,Als we geen nieuwe vrijwilligers kunnen vinden dan zullen we moeten besluiten om het evenement komend jaar niet te organiseren”, zei hij toen.