Volledig scherm
De gemeente trekt 8 ton uit om de rotonde aan de Burgemeester Freijterslaan (foto) en de Beethovenlaan wat veiliger te maken. © Henk den Ridder

Rotonde Beethovenlaan gaat in de bouwvak op de schop, tot opluchting van de complete raad

ROOSENDAAL - Bij al de elf raadsfracties gaan de handen op elkaar voor de voorgenomen aanpak van de turborotonde in de Burgemeester Freijterslaan en de rotonde in de Van Beethovenlaan. Die twee verkeerspleinen zijn zowel het gemeentebestuur als de gemeenteraad een doorn in het oog, ze zouden te onveilig zijn. 

Met de aanpak van de rotonde in de Van Beethovenlaan moet tijdens de bouwvak worden begonnen. Wethouder Cees Lok: ,,Dit gaat hoe dan ook tot overlast leiden, maar we denken dat het in die periode wel het rustigst is.’’ Nog datzelfde jaar moet ook de turborotonde in de Burgemeester Freijterslaan aangepakt worden. 

Acht ton

De gemeente Roosendaal trekt acht ton voor die twee projecten uit. Beide plekken staan al jaren op de planning om veiliger te worden gemaakt. Vooral het rondpunt in de Freijterslaan wordt als bijzonder onveilig ervaren. Terwijl daar op basis van geregistreerde ongevallen geen reden voor is: er gebeuren zelden tot nooit ongelukken. Het gaat vooral om het gevoel. 

Betuttelend

Dat moet verbeteren door het fietspad wat te verleggen en te verruimen. Daardoor krijgen automobilisten en fietsen elkaar eerder in het zicht en door een haakse bocht kunnen fietsers niet meer zo de rotonde opschieten. De suggestie om er een bordje op te hangen met de vraag aan fietsers om hun hand uit te steken, werd weggehoond. Michael Yap (PvdA): ,,Zo betuttelend, zullen we dat gewoon niet doen?’’

Het meeste werk is echter aan de Van Beethovenlaan. Dat slokt bijna zeven ton van het totale budget op. Ook daar wordt het fietspad verlegd, daarnaast wordt de hele rotonde ruimer opgezet. 

  1. Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwenwielrenners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiedenis’
    PREMIUM

    Ruud Zijlmans uit Roosendaal verzorgt vrouwen­wiel­ren­ners: ‘Annemiek van Vleuten schreef geschiede­nis’

    Hij is bescheiden en hoeft niet in de belangstelling te staan. ,,Het gaat om de sporter. Niet om mij. Ik ben maar een klein radartje in het grote geheel.” Toch hebben de handen van Ruud Zijlmans (53) uit Roosendaal de spieren van wielertoppers in vorm gemasseerd. Hij stond aan de finish om Annemiek van Vleuten op te vangen toen ze een paar weken geleden de wereldtitel pakte in Engeland.