Volledig scherm
Roosendaal- Pix4Profs/René Schotanus. Zes Hooglanders losgelaten in weide op Landerije in Roosendaal. © Pix4Profs/René Schotanus

Schotse Hooglanders leveren Roosendaal de Gouden Zwaluw op

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal heeft in Utrecht de Gouden Zwaluw 2019 uitgereikt gekregen, een stimuleringsprijs van de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) voor organisaties die veel doen om natuur in straten, wijken en steden te bevorderen. 

Volledig scherm
Schaapjes zover het oog reikt, intussen al bekend gezicht in Roosendaal hier vlakbij het Dijkcentrum. Schapen worden gebruikt om het gras kort te houden in de Roosendaalse wijken. © Foto Alfred de bruin

Roosendaal krijgt die prijs vanwege de begrazing door schapen en Schotse Hooglanders. Roosendaal zet op verschillende plekken in de gemeente een schaapskudde in om het groen kort te houden, verder staat er al jaren een aantal Schotse Hooglanders in de wijk De Landerije om daar hetzelfde te doen. 

Reden

,,De inzet van schapen en runderen in plaats van maaimachines komt flora en fauna ten goede en tegelijkertijd zorgt het voor betrokkenheid van de burger bij dierhouderij en ontwikkeling van de biodiversiteit’’, stelt de VNC in een toelichting. 

Roosendaal viel niet als enige in de prijzen. Ook de gemeente Laarbeek krijgt zo'n Gouden Zwaluw voor hun plan waarbij inwoners samen werken aan vergroening van hun straat of wijk. De derde winnaar is het Friese project Tuinen Verbinden, waarbij ecologische verbindingen tussen bebouwing en het landschap worden gelegd. 

De prijs bestaat uit een beeldje van een gouden zwaluw.