Volledig scherm
De openbare fietsenstalling bij station Roosendaal met op de achtergrond de bewaakte stalling. © Herbert Kats

Service fietsenstalling NS-station Roosendaal verbetert

ROOSENDAAL - De NS is momenteel als eigenaar van fietsenstallingen op het station van Roosendaal bezig met het verbeteren van de service. Het belangrijkste onderdeel daarvan is zorgen dat reizigers sneller door het toegangspoortje van de bewaakte fietsenstalling kunnen.

Ook wil de NS een aantal uren per week een beheerder aanstellen.

Dat antwoordt wethouder Cees Lok (VVD) op vragen van de CDA-fractie. Die had geconstateerd dat het aantal poortjes bij de bewaakte stalling van twee naar één was gegaan en stelde in een brief aan het college voor de onbewaakte stallingen bij het station weg te halen.

Gratis

In februari van dit jaar is er wat veranderd bij de bewaakte fietsenstalling. De NS verving de oude poortjes door één nieuwe. Tegelijk werd de eerste 24 uur stallen gratis. Dit alles wordt door de NS betaald. Het doel is het gebruik van de trein aantrekkelijker te maken. 

Maar het werd razend druk aan het ene poortje. Bovendien waren er regelmatig storingen, zo meldt het CDA, waardoor lange 'files' ontstonden. De NS greep in en zette een aantal technische aanpassingen in gang. 

Server

Zo is de doorgangssnelheid van de poortjes verhoogd. zegt wethouder Lok. Voorheen moest het poortje helemaal dicht voordat de volgende reiziger naar binnen kon, maar dat hoeft nu niet meer. De werking van het poortje zal in de loop van dit jaar verder worden verbeterd door de datacommunicatie tussen het poortje en de server van de NS sneller te maken. Dat moet de doorlooptijd verder bekorten. 

Het poortje is nu van glas. Zijn voorgangers waren van staal. Het CDA vindt dat het nieuwe deurtje vatbaarder is voor moedwillige vernieling. Volgens Lok weet ook de NS dat glazen poortjes gevoeliger zijn voor vandalisme dan stalen exemplaren. Maar ze ogen een stuk vriendelijker en door de transparantie is er meer zicht op de stalling.

Volledig scherm
Ook wethouder Cees Lok vindt dat de openbare stallingen bij NS-station Roosendaal beter kunnen worden ingericht. © Herbert Kats

Werklozen

In tegenstelling tot het CDA voelt wethouder Lok er niet voor de openbare (rommelige) stallingen voor het station te sluiten. Het CDA vindt ze nogal ontsierend op het stationsplein. Lok zegt dat mensen moeten kunnen kiezen. Wel vindt hij dat de vrij toegankelijke stallingen 'beter ingericht kunnen worden'. 

Tot slot deed het CDA de suggestie om werklozen in te zetten bij het toezicht op de stallingen. De NS heeft echter andere plannen en is van mening, dat het werk een dergelijke mate van zelfstandigheid vereist, dat de job niet geschikt is voor mensen met een afstand tot arbeidsmarkt.