Volledig scherm
Vol verwachting klopt ons hart, ook zondag 17 november weer in Agora. © Sabrina Gaudio, archief BN DeStem

Sint viert aankomst binnen, in Rucphens gemeenschapshuis Agora

RUCPHEN - Sinterklaas houdt rekening met het verbouwen van het Rucphense dorpshart. ,,Wij hebben geen intocht, maar wel een prachtige Sinterklaasmusical’’, zegt voorzitter Karin Jukes van het organisatiecomité. De feestelijke aankomst van de kindervriend zal zich op zondag 17 november helemaal afspelen in gemeenschapshuis Agora, binnen dus.

Volgens Jukes zou de publieke belangstelling best een Sinterklaasoptocht rechtvaardigen. Er zijn echter niet genoeg vrijwilligers om de veiligheid goed te waarborgen. Het nieuwe dorpsplein is voorlopig niet klaar en de oversteek naar het veld tegenover het gemeenschapshuis gevaarlijk. Afsluiten van de weg is overwogen, maar heeft veel voeten in de aarde. ,,Wij krijgen dat gewoonweg niet rond’’, aldus Jukes. Voor een kleine vrijwilligersclub vergt het aanvragen van vergunningen plus de inzet van verkeersregelaars en hekken te grote inspanningen.

Secretaris Marian Verpaalen vult aan: ,,We zien de afgelopen jaren de belangstelling weer groeien voor de intocht in ons dorp. Dat is natuurlijk geweldig, maar brengt ook eisen met zich mee qua begeleiding en verkeersveiligheid. Ook het tijdelijk omleiden van de bus zou dan nodig zijn.’’

Quote

Intocht brengt ook eisen met zich mee qua veiligheid

Karin Jukes, Sinterklaas comité Rucphen

Bestuurlijk heeft het Sinterklaas comité Rucphen weinig zorgen. Over aanwas valt in de veertig jaar dat het kinderfeest wordt georganiseerd niet te klagen. Voorzitter Karin Jukes: ,,Mooi om te zien hoe het bestuur meegroeit met de tijd en hoe bestuursleden na een poos hun stokje weer overdragen aan een jongere garde.’’ Nieuwkomers zijn dit jaar Brian Kas en Sandra Konings.

Tijdgeest

,,De uitdaging van de laatste jaren is natuurlijk ook om mee te gaan met de tijdsgeest en de wijzigingen in de beleving van het Sinterklaasfeest in Nederland”, zegt de voorzitter diplomatiek na een vraag over de kleur van de Zwarte Pieten. ,,Wij staan voor een mooie Nederlandse traditie, een superleuk kinderfeest.‘’ Jukes zegt dat de pieten in Rucphen tot dusver altijd zwart zijn geweest. ,,Maar we zullen goed opletten hoe het Sinterklaasjournaal er op tv mee omgaat.’’

Kinderen en overige belangstellenden zijn welkom vanaf 13:30 uur in Agora, vrijwillige bijdrage per kind 1 euro.