Volledig scherm
Archieffoto van het voormalige Staalunie-terrein waar de firma Mostert vrachtwagens en bussen stalt. Ook buiten, en dat mag niet van de gemeente. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Stappenplan woningbouw Staalunieterrein

STAMPERSGAT - Er komt een stappenplan om het vroegere Staalunieterrein in Stampersgat 'een duurzame bestemming' te geven. 

Het kan gaan om woningbouw, maar ook over andere ontwikkelingen, die het Halderbergse college van B en W vooralsnog niet nader benoemt. Het college kondigt in een antwoordbrief aan het CDA aan, de gemeenteraad over het stappenplan  nog verder te informeren.  

Complexe situatie

Wanneer dat gebeurt, zal onder meer afhangen van diverse juridische procedures die momenteel lopen tegen de eigenaar van het terrein Reesink Staal en de huurder, de firma Mostert Trading. Op de aard van die procedures wil de gemeente niet ingaan. ,,Het is een complexe situatie waarbij we met alle partijen in gesprek zijn op zoek naar een oplossing", zegt de gemeentewoordvoerster.

Raad van State

Sinds vorig jaar ligt de gemeente Halderberge in de clinch over het bestemmingsplan met Reesink Staal en over het gebruik van het terrein met de firma Mostert. Mostert kreeg een dwangsom (van 25.000 euro) opgelegd omdat tientallen bussen en opleggers in de open lucht stalt, illegaal. Het bedrijf heeft die dwangsomkwestie voorgelegd aan de Raad van State omdat het volgens mede-eigenaar Bart Mostert 'zwart op wit heeft dat buitenopslag is toegestaan'. Wanneer de zitting is, is nog bekend zegt hij.

Potje 38 miljoen

CDA-raadslid Ruud Beerendonk trok over het terrein aan de bel bij het college naar aanleiding van een onlangs ingesteld landelijk fonds voor 'woningbouw op lastige locaties' oftewel industrieterreinen. In dat potje zit 38 miljoen euro waaruit ondernemers geld kunnen lenen voor bijvoorbeeld bodemsanering. De CDA'er vraagt zich af of dat nieuwe potje geld ook mogelijkheden biedt voor de herontwikkeling van het Staalunieterrein.

Volledig scherm
De entree van het vroegere Staalunieterrein aan de Fabrieksstraat. © peter van trijen/pix4profs
Quote

Het dorp Stampers­gat zit al 15 jaar op slot, er is grote behoefte aan woningen.

William Vermunt

Volgens William Vermunt van de Samenstichting Stampersgat is de behoefte aan woningbouw enorm groot. ,,Het dorp zit al een jaar of vijftien op slot. Dat komt vooral door de milieucirkels rondom de Suikerunie. Maar misschien als er iets anders met de regels wordt omgegaan, in de toekomst toch woningbouw mogelijk is. Het Staalunieterrein is een toplocatie, al is er natuurlijk ook sprake van bodemvervuiling. De vraag naar woningen is er zeer zeker, want ook in ons dorp gaan huizen boven de vraagprijs weg." 

De gemeente heeft ook met de provincie over het terrein gesproken, maar die kan in financiële zin niks betekenen. Bij Reesink Staal kon gisteren niemand reageren vanwege de vakantie. 

Volledig scherm
Archiefluchtfoto van het voormalige Staalunie-terrein met aan de bovenste rand De Dintel.