Volledig scherm
Raadslid Toos Ossenblok op de drukke spoorwegovergang Sint Bernaertstraat/Bosschendijk. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Sterrenschool De Schittering begint met gymlessen in de buitenlucht

OUDENBOSCH - De smeekbede van raadslid Toos Ossenblok is verhoord. Sterrenschool De Schittering in Oudenbosch krijgt een grotere binnenspeelzaal en een unieke buitenruimte voor gymlessen.

Ossenblok, politica van Lokaal Halderberge trok vorig jaar bij de verhuizing van de basisschool naar de Sint Annastraat aan de bel. Het oude gebouw van basisschool De Schakel (met Mariaschool gefuseerd tot Schittering) was weliswaar prachtig gemoderniseerd, een geschikte gymzaal ontbrak in het plaatje. Bijgevolg moesten de leerlingen voor de gymlessen op en neer naar sporthal De Beuk. 

Geen fijne route, meende Ossenblok. Behalve veel wegverkeer moeten de kinderen ook nog twee keer de spoorwegovergang oversteken. Zij vond het schande dat de gymzaal was wegbezuinigd bij het nieuwbouwplan en pleitte alsnog voor een goede voorziening aan de school. Haar fractie kreeg in december voldoende steun van de andere partijen, zodat het college op zoek ging naar een passende oplossing.

Innovatief

Die heeft het college gevonden in het vergroten van de speelzaal voor bewegingsonderwijs aan de onderbouw. Voor de hogere groepen is ietes tamelijk unieks bedacht: gymlessen op het achter de school liggende grasveld en op de achterspeelplaats. De details kent onderwijswethouder Thomas Melisse niet. ,,Maar het is vrij innovatief en kan in alle siezoenen doorgang vinden.'' 

Om buitengym tot stand te brengen moet het grasveld worden gedraineerd en sporttoestellen zoals een basketbalpaal worden geplaatst op de speelplaats. Melisse: ,,We dragen het perceel grond gelijktijdig met het schoolgebouw over aan de Borgesiusstichting. Zij dragen zorg voor de verdere inrichting van binnenspeelzaal, speelplaats en grasveld.'' 

Zaalhuur

De gemeente Halderberge betaalt wel de rekening, die op 106.000 euro uitkomt. ,,Daarmee overschrijden we weliswaar het krediet, maar die worden gecompenseerd door een bijdrage van 220.000 euro door Borgesiusstichting.'' Dat bedrag geldt als vergoeding voor extra investeringen, die Halderberge gedaan heeft om ook de peuterspeelzaal, de kinderopvang en de BSO in het schoolgebouw mogelijk te maken. Het onderwijsbestuur mag die kosten over een periode van veertig jaar afbetalen. Een andere meevaller voor de gemeente zit in de zaalhuur van De Beuk, die hiermee komt te vervallen. Op jaarbasis scheelt dat 7700 euro.

De eerste buitengymlessen beginnen na de herfstvakantie. Terwijl de gemeente school en ondergrond van sterrenschool De Schittering overdraagt aan de Borgesiusstichting, geldt voor de leegstaande Mariaschool het omgekeerde. Het schoolgebouw wordt terug gegeven aan Halderberge.