Volledig scherm
Een AED ter illustratie. © Peter Zandee

Stichting spoort AED-dief zelf op: 71-jarige man in Rilland aangehouden

RUCPHEN/ETTEN-LEUR - Niet alleen in Rucphen zijn vorig weekend AED's gestolen. Ook in Etten-Leur zijn er drie gestolen. Stichting Hartveilig Etten-Leur heeft op eigen initiatief de 71-jarige man uit België in Rilland opgespoord. Die is vanmorgen door de politie daar aangehouden.  

Vorig weekend zijn er vijf in Rucphen gestolen en twee in Etten-Leur. Een derde is afgelopen dinsdag op woensdagnacht ontvreemd.  ,,Het is van de zotte dat mensen niet van levensreddende apparaten af kunnen blijven", zegt Dylan Raats van Stichting Hartveilig Etten-Leur. 

Quote

We hadden al snel een verdachte op het oog

Dylan Raats, Stichting Hartveilig Etten-Leur

Marktplaats
Met een reden heeft de stichting niets van zich laten horen toen het nieuws naar buiten kwam van de diefstal in Rucphen. ,,We hadden al snel een verdachte op het oog. Hetzelfde type AED's stond op Marktplaats.” Volgens Raats is dit getipt aan de politie, maar die kon niet direct helpen. De verdacht schijnt geen vaste verblijfplaats te hebben en in een camper in België te wonen. 

Quote

Toen we zeker wisten dat hij zou komen, hebben we de politie nog een keer getipt

Aanhouding
Al snel was een van de op Marktplaats aangeboden AED's verkocht. Aan een leverancier van de Etten-Leurse stichting, want ook die vermoedde diefstal. Ook Raats deed zich bij de man voor als geïnteresseerde koper en maakte een afspraak. ,,Toen we zeker wisten dat hij zou komen, hebben we de politie nog een keer getipt. Die maakte een aanhoudingseenheid vrij en pakte de man op.”

De politie verricht nog onderzoek. Wel zijn enkele AED’s teruggevonden, waarvan minimaal twee uit Rucphen en Etten-Leur. De vraag is of de rest al verkocht is, dat moet onderzoek uitwijzen. Maar volgens Raats kan iemand niet veel doen met een gestolen AED. Ieder apparaat heeft een serienummer. ,,Als je onderdelen bij een bedrijf bestelt, moet je dat serienummer invullen. Vroeg of laat loopt iemand met een gestolen AED tegen de lamp.”

Tweedehands AED
De nieuwprijs van een AED ligt rond de 1.800 euro. Op Marktplaats stonden de gestolen apparaten voor maximaal 600 euro. ,,Dat klopt niet. Als je als particulier een tweedehands AED wilt kopen, vraag dan altijd om het aankoop- en garantiebewijs.”