Volledig scherm
PREMIUM
De kapel van Saint Louis, een ontwerp van Theo Florschütz. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Straatnaam voor basiliekschilder en kapelontwerper in Oudenbosch

OUDENBOSCH - De nieuwe zijstraat van de Bosschendijk in Oudenbosch krijgt een naam. Op advies van de straatnaamcommissie komen de bewoners van deze straat in de Florschützlaan te wonen. 

In de negentiende eeuw was tekenmeester Theodorus Philippus Florschütz betrokken bij de realisatie van de basiliek naar een ontwerp van de vermaarde architect Pierre Cuypers. De Flosjeskamer, een ruimte halverwege in de opgang naar de koepel van de kerk, is ook naar hem vernoemd. Florschütz schilderde de vier medaillons met de beeltenissen van de evangelisten in de koepel. 

  1. Kroniek van bevrijding West-Brabant nu in boekvorm
‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’
    PREMIUM

    Kroniek van bevrijding West-Bra­bant nu in boekvorm ‘Voor mijn familie was de oorlog altijd dichtbij’

    WEST BRABANT - Een kroniek van de bevrijding van West-Brabant, van dag tot dag. Niet eerder bracht deze krant zo'n gedetailleerde reconstructie als afgelopen najaar. Vanaf 1 oktober, de dag dat de Poolse bevrijders Baarle-Nassau binnen kwamen tot 9 november toen de laatste Duitse bezetters zich overgaven in Moerdijk. Journalist Henk van Ingen (48) dook in de archieven, trok zich terug in een vakantiehuis en schreef in 36 afleveringen hoe West-Brabant onder het juk van de Nazi's vandaan kwam. De verhalen werden 'gevreten’. Auteur Van Ingen kreeg voortdurend de vraag of er geen boekje van te maken valt.