Volledig scherm
Pensionaat Sint Anna Oudenbosch, waar het allemaal begon met de zusters franciscanessen. Intussen hebben ze alleen het gebouw Maria ter Engelen nog in gebruik. © Heemkundekring Oudenbosch

Thuiszorg biedt hulp voor laatste kloosterlingen

OUDENBOSCH -  Tot hun laatste levensdag mogen de zusters franciscanessen in het Oudenbossche kloostergebouw Maria ter Engelen blijven wonen. De gemeente Halderberge gaat ze daarbij  helpen en schakelt thuiszorgorganisatie TWB in. 

De zusters komen, net als iedere andere burger, voortaan in aanmerking voor Wet maatschappelijke ondersteuning. Zij betalen daarvoor een eigen bijdrage van maximaal 17,50 euro per weken. Dat is het landelijke abonnementstarief wat het kabinet vanaf 2019 invoert voor de Wmo. ,,Om de overgebleven zusters op een respectabele manier in hun vertrouwde tehuis te laten wonen, halen we dit basisbedrag alvast naar voren'', aldus wethouder Jan Paantjens.

Paus

Zelfs een paus met de heiligennaam Franciscus kan het teruglopend aantal zusters franciscanessen in Nederland niet terug draaien. In Oudenbosch zijn nog 18 religieuses in leven, hun gemiddelde leeftijd bedraagt 87 jaar. 

Gemeentehuis

In de jaren negentig stootten de nonnen pensionaat Sint Anna af. De fusiegemeente Halderberge vestigde er het gemeentehuis. Later, in 2005, verkochten de zusters hun Sint Anna-klooster aan wooncorporatie Bernardus Wonen (nu Woonkwartier). Sindsdien huren zij de appartementen, waarvan er nu in de oostvleugel nu 18 bewoond zijn. In de westvleugel biedt zorginstelling Tomar Wonen sinds 1 december woonruimte voor ouderen met dementie. Daar zijn vijftien ruime zorgappartementen beschikbaar. Woonkwartier blijft eigenaar van het kloostercomplex. 

Personeel

Veel eigen personeel hebben de zusters niet meer. Thuiszorg is dus noodzakelijk om de zusters toch min of meer zelfstandig te laten wonen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement