Paul Bakkers.
Volledig scherm
Paul Bakkers. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Tussen Paul Bakkers (82) en de heemkring was het liefde op het eerste gezicht

onderscheidenBijzondere mensen uit deze regio zijn op vrijdag 24 april door hun burgemeester gebeld met de boodschap dat ze later dit jaar een koninklijke onderscheiding ontvangen. BN DeStem portretteert ze. Vandaag: Paul Bakkers uit Hoeven.

Toen Paul Bakkers (82) begin jaren negentig een tentoonstelling van heemkundekring De Honderd Hoeven binnen liep, was het liefde op het eerste gezicht. ,,Het sprak me meteen aan. Ik heb me toen gelijk aangemeld als lid en vijf jaar later, in 1997, ben ik bestuurslid geworden.”

‘Facilitair manager’

In die functie kan hij meteen aan de slag met het opknappen, schilderen en inrichten van het Heemhuis “De Pastorije” aan de Sint Janstraat, waar hij nog altijd ‘facilitair manager’ is. ,,Zo noemt de voorzitter dat, tenminste. Ik hou het onderhoud gewoon allemaal een beetje bij, en zorg ervoor dat er koffie is als de vrijwilligers hier zijn.” 

Verder beheert hij de bibliotheek van de heemundekring, houdt hij zich bezig met achtergrondonderzoeken voor de jaarboeken en het verzamelen van voorwerpen voor tentoonstellingen. ,,In het onderzoek voor zo'n jaarboek gaat gaat best wat werk zitten”, vertelt hij. ,,Voor volgend jaar maken we een boek over de fietsvierdaagse, maar daarvoor zijn we nou al twee jaar met het onderzoek bezig.”

Eigenwijs

Door de jaren zag hij de manier van onderzoek doen wel veranderen. ,,Ik vond het altijd geweldig om te gaan snuffelen in al die archieven. Tegenwoordig gaat er een hoop digitaal. Dat is een stuk makkelijker en sneller, maar het haalt de charme er voor mij inderdaad een klein beetje van af, ja.”

Desalniettemin voelt hij zich nog altijd ‘als een vis in het water’ bij de heemkring, vertelt hij. ,,We hebben een geweldig goede groep, met echt een unieke samenwerking.” En dus doet Bakkers nog steeds met groot plezier ‘alles wat er bij de heemkundekring komt kijken’, zegt hij. ,,Al krijg ik de laatste tijd wel vaker te horen dat ik wat mínder zou moeten gaan doen. Dat zal dan vast met mijn leeftijd te maken hebben”, grinnikt hij. ,,Maar daar ben ik dan een beetje eigenwijs in.”

Op de fiets

Want stil zitten, daar doet hij niet aan. ,,Dat is niets voor mij, ik moet altijd wat te doen hebben. Ik ben ook redelijk actief bij de volkstuin hier in Hoeven, en werk ook graag in mijn eigen tuin. Daar ga ik zo weer plantjes voor halen. Je moet wat nu, want tien keer hetzelfde rondje fietsen gaat ook vervelen.”

Actief is hij altijd geweest; met zijn vrouw maakte hij grote fietstochten naar onder andere Lourdes, Parijs, Rome en Santiago de Compostella. En de leden van De Honderd Hoeven die hun jaarboek niet komen afhalen, krijgen hem met dank aan Bakkers altijd keurig tóch in de bus. ,,Dan spring ik weer op de fiets naar Sprundel of Breda, door heel West-Brabant eigenlijk. Maar toegegeven; tegenwoordig gebruik ik daar wel de elektrische fiets voor.”