Volledig scherm
Ze zijn al drie maanden in de weer en tegelijk al volop open: Matthijs en Diana van Unieke Werken. Woensdag 24 april opent lunchroom Proefje's dan echt. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Unieke Werken is geen Zaal Geerts, maar blijft wel een trefpunt voor heel Stampersgat

STAMPERSGAT - Met nul komma nul ervaring in de horeca gooiden Matthijs Sturm en Diana Eskes met carnaval voormalig café Geerts in Stampersgat open. Het werd een vuurdoop met vallen en opstaan. ,,Eigenlijk precies volgens het concept Unieke Werken‘’, lacht Matthijs, ,,Het mag allemaal wat losser hier, we streven niet naar perfectie.‘’

Zaal Geerts was ooit dé uitgaansplek van West-Brabant. Maar eind vorig jaar was kasteleinse Mientje Heijnen blij dat er toch nog belangstelling was om de boel over te nemen. Matthijs (38) en Diana (46) hadden niet de intentie om de zaak op dezelfde voet voort te zetten en tegelijkertijd wilden ze de Stampersgatse clubs de ruimte blijven bieden om te darten, te vergaderen, carnaval te vieren. ,,Het is hun thuis, daar gaan we geen verandering in brengen. Integendeel, we willen die dorpse sfeer behouden.‘’

Dagbesteding

Dat doen ze samen met wat Matthijs en Diana ‘onze unieke werkers’ noemen. Enige uitleg daarbij is gewenst. Matthijs woont in Roosendaal, compagnon Diana in Dordrecht. Beiden hebben een sociaal-pedagogische achtergrond, samen werkten ze twaalf jaar bij justitiële jeugdinrichting Den Hey-acker in Breda. ,,We hebben onze baan opgezegd en een ondernemersplan geschreven om jongeren en jong volwassenen, die moeite hebben met de jachtige maatschappij, een zinvolle dagbesteding te bieden.‘’

Twee jongeren zijn al een paar keer in Stampersgat geweest. ,,Meteen staken ze de handen uit de mouwen om met Matthijs wat sloopklusjes in de zaal uit te voeren‘’, zegt Diana. ,,Daarom pakken we niet alles tegelijk aan en komt er ook een soort werkplaats, waar de unieke werkers reparatieklusjes kunnen doen of meubels in elkaar zetten.‘’ Boven aan de dijk wordt het café getransformeerd tot lunchroom Proefje's. De beperkte horeca-ervaring brengen Matthijs en Diana straks weer over op hun deelnemers. ,,Op de achtergrond kijkt Mientje gelukkig nog mee. Het geldt eigenlijk voor alles wat we hier ondernemen: vooral samen dingen tot stand brengen.‘’

Welke kant het met Unieke Werken uitgaat, verandert met de dag. Matthijs: ,,Ik zie het voor onze mensen als een informeel onderzoekscentrum waar je kunt ontdekken wat je kwaliteiten zijn. Dat kan op het gebied van horeca zijn of technisch.‘’

Verrassing

Iedere dag is weer een verrassing voor de twee initiatiefnemers. ,,Unieke Werken is bedoeld als dagbesteding, maar we hebben al wel gemerkt hoezeer de behoefte is om in de avonduren de ruimte beschikbaar te stellen. We wonen zelf in Roosendaal en Dordrecht, dus hoe we dat precies gaan invullen weten we nog niet. Maar dat de darters kunnen blijven darten, de spaarkas blijft steengrillen en het koor blijft zingen staat voor ons wel vast. En carnaval? Ja, dat gaan we volgend jaar beslist weer in huis halen.‘’

Eerst echt openen. ,,We hebben de knoop maar doorgehakt om vanaf 24 april echt open te zijn. Op 5 mei hebben we meteen grote barbecue hier op het plein naast de zaal. We noemen het 'das ganz geiles Maifest’, dat prikkelt altijd.‘’