Volledig scherm
Unstoppable Knight 7 - foto Willem Jongeneelen 2019 © Willem Jongeneelen

Unstoppable Knight presenteert: westcoasthiphop uit West-Brabant

Rapper Unstoppable Knight uit Roosendaal trekt ten strijde met een nieuw album genaamd ‘Da Knightshiftah’. Een plaat die barst van de liefde voor westcoasthiphop en wordt opgesierd door bijdrages van een paar indrukwekkende namen uit de Amerikaanse hiphop.

Sven Armstrong (Britse vader, Amsterdamse moeder) draaide voor dit album nachtdiensten in de studio van mede-producer Leslie White. Zijn muziek wordt ingedeeld in de categorie hiphop, maar is doordrenkt met funk, soul en rhythm & blues van vóór de opkomst van de rapmuziek.

Hij noemt zijn muziek G-Funk. ,,Dat staat voor Gangsta-Funk. Dat was de jaren ‘90-versie van het genre P-Funk. Denk aan George Clinton en Bootsy Collins. Andere voorbeelden zijn Curtis Mayfield, Al Green en Isaac Hayes. G-Funk is waar ik mijn ei in kwijt kan. In de jaren negentig vond je aan de oostkust van Amerika vooral op samples gebaseerde hiphop, van bijvoorbeeld The Notorious B.I.G. en Nas. Aan de westkust hoorde je echte gitaartjes, synths en funky lijntjes met P-Funk als grote inspirator. Een mooie uitspraak over hiphop vind ik: the East Coast created it, the West Coast decorated it.”

Je kunt het onmogelijk aan zijn muziek horen, maar de met een donkerbruine stem gezegende Sven Armstrong groeide op in Roosendaal. Hij debuteerde in 2015 met I Remain Unvanquised onder de naam Unstoppable Knight.

,,Ik maak al langer muziek, maar kom er pas mee naar buiten als ik de nummers af vind. Mijn debuut maakte ik met verschillende producers, Da Knightshiftah alleen met de Leslie White uit Bergen op Zoom. Dit album is meer een geheel en van hoger niveau. Leslie en ik vonden elkaar door onze gezamenlijk liefde voor cognac. Toen bleek hij toevallig ook nog een groot fan van westcoasthiphop te zijn. Het moest zo zijn.”

Volledig scherm
Unstoppable Knight 3 - foto Willem Jongeneelen 2019 © Willem Jongeneelen

Da Knightshiftah laat veel sterke gastbijdrages horen. Fantastische solo’s van muzikanten uit de regio, zoals op Clavinet door Kai Liem uit Bergen op Zoom, maar ook vocale bijdrages vanuit The States.

,,Net als op mijn debuut doet rapper Kokane (spreek uit: cocaine) mee. Ook hij heeft George Clinton als grote held, maar geeft een eigen draai aan zijn stijl. Op het album Last Meal van Snoop Dogg zijn maar liefst zeven refreinen van hem. Het is te gek dat hij opnieuw wilde meedoen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat, haha. Maar als zo iemand je niet oké vindt, verbindt hij echt zijn naam er niet aan. Een andere gast van over de oceaan die meedeed is MC Eiht, ook een old school held.”

Buiten de funky grooves en pakkende refreinen vallen ook de schitterende meerstemmige harmonieën op, met prachtige vocalen in Don’t Take My Soul Away.

,,Op één rap van Ras Kass na, ook uit Californië, deed ik bijna alle vocals zelf, ook de koortjes. Het nummer gaat over de muziekindustrie. Mensen verkopen hun ziel puur om bekend te worden. Dat kan ik niet. Dus moet het maar op een andere manier.”

Met Irreplaceable bijvoorbeeld, met een citaat uit Johannes 16 vers 16, uit de Bijbel. Het is een ode aan zijn in 2015 veel te jong overleden moeder. ,,We hadden samen een dingetje met dubbele getallen. Leslie kwam met dit citaat uit de Bijbel: In a little while, you will see me no more. But after a little while, you will see me. Kippenvelmoment. Dat moest op het album. En sindsdien ben ik Christen geworden. Nee geintje, dan laatste is niet waar. Maar mijn moeder mis ik wel nog iedere dag.”

Unstoppable Knight: cd-presentatie vrijdag 24 mei (21.00 uur) in Gebouw-T, Bergen op Zoom.

  1. Samenloop voor Hoop Roosendaal brengt 98.800 euro op

    Samenloop voor Hoop Roosendaal brengt 98.800 euro op

    ROOSENDAAL - Aan de kant klinkt applaus als de eregasten de eerste ronde van de Samenloop voor Hoop lopen. Je ziet de spanning op de gezichten, leven tussen hoop en vrees heeft zijn sporen nagelaten. Op de Wielerexperience is zaterdag om precies 15.00 uur de Samenloop voor Hoop gestart. Tijdens deze wandelestafette lopen mensen 24 uur lang in groepen het rondje van 950 meter, met als doel: geld inzamelen voor KWF Roosendaal en Inloophuis Rose-Linde.